Bardzo proste, chyba najprostsze, szybkie w wykonaniu, nie jest suche, nie jest zbyt słodkie, fajne połączenie z kwaskowatymi truskawkami.
Składniki na tortownicę 23cm:2 szkl mąki pszennej
2 jajka
3/4 szkl cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100ml mleka
100ml oleju
300-400g świeżych truskawek
Przygotowanie: jajka z cukrem pudrem ucieramy na jasną gładką masę, dodajemy w małych porcjach mleko, olej, mąkę i proszek do pieczenia ciągle miksując. Jeżeli w tym momencie ciasto nie będzie lejące się a będzie bardzo gęste dodajemy jeszcze 50ml mleka i miksujemy. Ciasto wlewamy do tortownicy, na wierzch układamy truskawki pokrojone w kawałki oprószone mąką. Pieczemy przez 55min w 180 stopniach. Jak ostygnie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
a można dodać jabłka zamiast truskawek?
OdpowiedzUsuńjak najbardziej, jabłka, brzoskwinie, maliny, borówki, jagody, rabarbar, wiśnie, wszystko owoce mogą być. Mrożone nie polecam rozmrażać, lepiej zamrożone wyłożyć na ciasto
UsuńMniam, wygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuń