poniedziałek, 3 listopada 2014

zupa z cieciorki

Idealna jesienno-zimowa zupa, na chłodne dni, gęsta, sycąca. 
Składniki:
200g cieciorki 
kości schabowe lub skrzydełka z kurczaka
4 duże ziemniaki
1 cebula
1 marchewka
2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
2 czubate łyżki śmietany 12%
1 płaska łyżka mąki
przyprawy: vegeta ( domowa vegeta), pieprz, majeranek, opcjonalnie odrobina maggi w płynie
Przygotowanie: cieciorkę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 1 godzinę. Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy kości lub skrzydełka, zagotowujemy, zbieramy szumowiny, dodajemy marchewkę (ja dodaję w kawałku, a po ugotowaniu na koniec ścieram ją na tarce), odsączoną cieciorkę i gotujemy do miękkości cieciorki, ok 1,5 godziny. Odsączamy 1/3 cieciorki, którą blendujemy i spowrotem wlewamy do garnka, na patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulę, którą dodajemy do zupy, następnie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, gotujemy ok 10min, dodajemy koncentrat pomidorowy, śmietanę i mąkę mieszamy z odrobiną wody, wlewamy do zupy, doprawiamy dużą ilością majeranku, pieprzem i vegetą. 

1 komentarz:

Printfriendly