Szynka na obiad, tym razem w sosie chrzanowym.
Składniki:szynka wieprzowa (u mnie 1kg) zamiast szynki może być łopatka lub karkówka
1 duża cebula
3 łyżki oleju
przyprawy: 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej, pół łyżeczki papryki ostrej, vegeta (przepis na domową vegetę), sól, pieprz, majeranek
2-3 łyżeczki chrzanu (ze słoiczka)
Przygotowanie: szynkę myjemy osuszamy, wkładamy do naczynia żaroodpornego, w miseczce mieszamy olej i przyprawy, przygotowaną marynatą nacieramy szynkę, zostawiamy na kilka godzin. Cebulę kroimy w piórka i dodajemy do szynki, zakrywamy i pieczemy ok 1,5 godziny w 180 stopniach. Szynkę można zrobić również w rękawie. Ważne, aby piekła się pod przykryciem, w innym wypadku będzie sucha. Po upieczeniu odlewamy powstały sos do rondla, jak jest go niewiele to dodajemy troszkę wody, zagotowujemy i dodajemy chrzan, ok. 1 łyżeczki mąki rozmieszanej z niewielką ilością wody, doprawiamy koperkiem i w razie potrzeby vegetą i pieprzem. Szynkę kroimy w plastry i polewamy sosem.
Przepysznie wygląda, postaram się taką zrobić niebawem.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Jak pięknie podane...
OdpowiedzUsuńSzynka w sosie chrzanowym opartym na soku z pieczeni.... jakie to musi być pyszne !! :)
Wygląda pięknie i smakuje pewnie jeszcze lepiej.
OdpowiedzUsuń