czwartek, 21 stycznia 2016

chleb pszenno-orkiszowy

Prosty przepis na chleb pszenno-orkiszowy. 
Przepis na dwa bochenki. Jakość zdjęcia dale wiele do życzenia, ale przy najbliższej okazji zrobię porządne ;) 
Składniki:
400g mąki orkiszowej
400g mąki pszennej (zwykłej)
2 płaskie łyżeczki soli
20g drożdży świeżych
2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
2 łyżeczki miodu
300ml ciepłego mleka
300ml ciepłej wody
Przygotowanie: do ciepłego mleka dodajemy drożdże, mieszamy aż się rozpuszczą. Do miski wsypujemy mąkę pszenną, mąkę orkiszową, sól, olej, miód, dodajemy rozpuszczone drożdże, wodę i mieszamy - wyrabiamy ciasto. Dwie keksówki 21x10cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy do foremek, przykrywamy, zostawiamy do podwojenia objętości (ok 1-2 godziny), ciasto wyrośnie ponad brzegi foremki. Po wyrośnięciu, wierzch smarujemy mlekiem i posypujemy pestkami lub sezamem. Pieczemy w 180 stopniach przez 40-50min (pamiętamy, ze chleb wstawiamy do gorącego piekarnika). Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika, z foremki i studzimy na kratce. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly