piątek, 8 maja 2015

szybkie ciasto z truskawkami

Bardzo proste, chyba najprostsze, szybkie w wykonaniu, nie jest suche, nie jest zbyt słodkie, fajne połączenie z kwaskowatymi truskawkami.
Składniki na tortownicę 23cm:
2 szkl mąki pszennej
2 jajka
3/4  szkl cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100ml mleka
100ml oleju
300-400g świeżych truskawek
Przygotowanie: jajka z cukrem pudrem ucieramy na jasną gładką masę, dodajemy w małych porcjach mleko, olej, mąkę i proszek do pieczenia ciągle miksując. Jeżeli w tym momencie ciasto nie będzie lejące się a będzie bardzo gęste dodajemy jeszcze 50ml mleka i miksujemy. Ciasto wlewamy do tortownicy, na wierzch układamy truskawki pokrojone w kawałki oprószone mąką. Pieczemy przez 55min w 180 stopniach. Jak ostygnie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

3 komentarze:

  1. a można dodać jabłka zamiast truskawek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak najbardziej, jabłka, brzoskwinie, maliny, borówki, jagody, rabarbar, wiśnie, wszystko owoce mogą być. Mrożone nie polecam rozmrażać, lepiej zamrożone wyłożyć na ciasto

      Usuń
  2. Mniam, wygląda znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly