piątek, 29 maja 2015

sernik na zimno z twarogu z truskawkami

Wilgotny, mocno serowy, aksamitny sernik z prawdziwego sera, z truskawkami, na spodzie z biszkoptów.
Przepis zaczerpnięty stąd.
Składniki na tortownicę 24cm:
spód ciasta
 kilka okrągłych lub prostokątnych biszkoptów 
 pół szklanki wody
 2 łyżeczki cukru
 1 łyżka soku z cytryny
przygotowanie: dno tortownicy wykładamy biszkoptami, a następnie nasączamy je ponczem-woda + cukier + cytryna.

masa serowa:
800 g twarogu półtłustego
1 opakowanie mascarpone (250g)
1 szkl cukru pudru
2 łyżki żelatyny
przygotowanie: twaróg mielimy 2-3 razy (można użyć blendera), żelatynę zalewamy 5 łyżkami wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia się, odstawiamy, a w tym czasie, miksujemy mascarpone na najniższych obrotach miksera przez 2-3 minuty, następnie dodajemy cukier puder i twaróg, miksujemy do momentu wymieszania wszystkich składników, wtedy na najwyższych obrotach miksera dodajemy cienkim strumieniem żelatynę.

dodatkowo:
truskawki - można dodać je tylko na wierzch ciasta lub też i do środka, truskawki kroimy w plastry lub w połówki
galaretka truskawkowa rozpuszczona wg przepisu na opakowaniu i wystudzona.

Przygotowanie: na przygotowany spód z biszkoptów wlewamy masę serową (w tym momencie można dodać truskawki do środka ciasta wciskając je do masy), masę wyrównujemy, układamy truskawki jedna obok drugiej, zalewamy wystudzoną galaretką. Gotowy sernik wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly