poniedziałek, 16 marca 2015

tort śmietanowo - kajmakowy

Kolejny tort, prosty, smaczny. Na bazie jasnego biszkopta, z kremem z bitej śmietany i mascarpone, z dodatkiem masy krówkowej / kajmaku. 
Biszkopt z tego przepisu:
Składniki:
5 jajek
¾ szkl mąki pszennej
¾ szkl cukru (ja dałam cukier puder)
¼ szkl mąki ziemniaczanej
*** nie dodajemy proszku do pieczenia
Przygotowanie: białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy porcjami cukier dalej ubijając, ale na mniejszych obrotach miksera, dodajemy żółtka (nadal wolne obroty), na koniec dodajemy mąkę - mieszamy łyżką, lub jak ja na wolnych obrotach mikserem, tylko tyle czasu, aby połączyły się składniki. Spód tortownicy  o średnicy 20-23cm wykładamy papierem do pieczenia, boków nie wykładamy, nie smarujemy! Wlewamy przygotowane ciasto. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok 30-40min lub do suchego patyczka. 
Po upieczeniu gorący wyjmujemy i rzucamy z wysokości 50-60cm na podłogę lub blat, wstawiamy do uchylonego piekarnika do wystygnięcia. Boki ciasta od tortownicy oddzielny nożem dopiero po całkowitym ostygnięciu ciasta. Biszkopt kroimy na 3 placki.

Składniki na krem śmietankowy:
600ml śmietany 30%
500g serka mascarpone
1/4 szkl cukru pudru lub wg.własnych upodobań  
Przygotowanie: schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, i serek mascarpone, miksujemy chwilę do połączenia składników na niskich obrotach miksera. 

Składniki na poncz:
250ml wody
sok z 1 cytryny
1 czubata łyżka cukru
Przygotowanie: wodę zagotowujemy dodajemy cukier i wciskamy sok z cytryny, odstawiamy do wystygnięcia.

Dodatkowo:
masa krówkowa / kajmakowa - 400g 
1 czekolada gorzka do dekoracji boków
czekoladowe ażurki do dekoracji 

Przygotowanie: jeden placek biszkoptu układamy na paterze, nasączamy 1/3 ponczu, wykładamy połowę masy krówkowej (najłatwiej jest to zrobić za pomocą woreczka, masę wkładamy do woreczka foliowego, obcinamy róg i wyciskamy na biszkopt, nożem wyrównujemy powierzchnie), następnie ok 1/3 kremu śmietankowego, znowu układamy placek biszkoptu, nasączamy 1/3 ponczu, wykładamy resztę masy krówkowej, 1/3 kremu śmietankowego, i ostatni placek biszkoptu, nasączamy reszta ponczu. Wierzch i boki pokrywamy pozostałym kremem śmietankowym. Boki tortu obsypałam gorzką czekoladą, rozdrobnioną w rozdrabniaczu (tym do blendera). Esy floresy na wierzchu tortu to ten sam krem, włożony do woreczka foliowego z uciętym różkiem i wyciśnięty na tort. Tort wstawiamy do lodówki najlepiej na noc, lub chociaż kilka godzin.

3 komentarze:

  1. Super smak , pięknie udekorowany tort :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :) nie jestem mistrzynią dekorowania, dlatego robię proste dekoracje, a w prostocie niby siła ;)

      Usuń

Printfriendly