poniedziałek, 10 listopada 2014

szynka w sosie chrzanowym

Szynka na obiad, tym razem w sosie chrzanowym. 
Składniki:
szynka wieprzowa (u mnie 1kg) zamiast szynki może być łopatka lub karkówka
1 duża cebula
3 łyżki oleju
przyprawy: 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej, pół łyżeczki papryki ostrej, vegeta (przepis na domową vegetę), sól, pieprz, majeranek
2-3 łyżeczki chrzanu (ze słoiczka)
Przygotowanie: szynkę myjemy osuszamy, wkładamy do naczynia żaroodpornego, w miseczce mieszamy olej i przyprawy, przygotowaną marynatą nacieramy szynkę, zostawiamy na kilka godzin. Cebulę kroimy w piórka i dodajemy do szynki, zakrywamy i pieczemy ok 1,5 godziny w 180 stopniach. Szynkę można zrobić również w rękawie. Ważne, aby piekła się pod przykryciem, w innym wypadku będzie sucha. Po upieczeniu odlewamy powstały sos do rondla, jak jest go niewiele to dodajemy troszkę wody, zagotowujemy i dodajemy chrzan, ok. 1 łyżeczki mąki rozmieszanej z niewielką ilością wody, doprawiamy koperkiem i  w razie potrzeby vegetą i pieprzem. Szynkę kroimy w plastry i polewamy sosem.

3 komentarze:

  1. Przepysznie wygląda, postaram się taką zrobić niebawem.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak pięknie podane...
    Szynka w sosie chrzanowym opartym na soku z pieczeni.... jakie to musi być pyszne !! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pięknie i smakuje pewnie jeszcze lepiej.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly