czwartek, 10 listopada 2016

sernik z jogurtów greckich

Ostatnimi czasy te ciasto króluje na naszym stole bardzo często i chyba potowarzyszy nam na dłużej. Jest szybciutkie, pyszne i kto je zjada nie wierzy, że to sernik bez sera. Kto nie jadł to gorąco polecam. 
Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:
650g jogurtu greckiego
4 jajka
1 budyń waniliowy (proszek)
1/2 szkl cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 szkl oleju
okrągłe biszkopty
Przygotowanie: do miksera wrzucamy jogurt, żółtka, cukier, budyń, ekstrakt waniliowy, wszystko dokładnie miksujemy, a następnie dolewamy olej i ponownie mieszamy. Z białek ubijamy pianę, dodajemy do przygotowanego ciasta delikatnie łącząc szpatułką, żeby zachować puszystość białek. Dno tortownicy wykładamy biszkoptami, wlewamy masę (masa będzie rzadka ale taka ma być), wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 55-60min przy użyciu grzałki góra dół. Następnie studzimy i wstawiamy do lodówki. Najlepiej smakuje po kilku godzinach chłodzenia. 

PS. do sernika można dodać również rodzynki.

18 komentarzy:

  1. Mam zamiar wkrótce taki upiec:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Spróbuję upiec. Na pewno będzie smakowało

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak to rozumiec ze po upieczeniu schladzamy i wstawiamy do piekarnika , troche tego nie rozumiem ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przepraszam, błąd się zakradł :) mam nadzieję, ze nikt nie chłodził w piekarniku ;)

      Usuń
  4. Czy aby na pewno po schłodzeniu wstawiamy ciasto do piekarnika? A nie byłoby lepiej wstawić do lodówki? A poza tym przepis brzmi fajnie - chyba sie skuszę :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. oczywiście do lodówki :) dziękuję za spostrzeżenie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wszystko fajnie ale po upieczeniu opadł...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale to jest normalne w sernikach, w sumie to w niczym nie przeszkadza, ze rośnie a potem opada

      Usuń
  7. a mozna dac brzoskwinie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, ze można dodać chociaż nie próbowałam ;)

      Usuń
  8. Hmm pysznościowy przepis :D Kiedyś jadłam już i z chęcią skosztuję znowu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. super ciasto, pyszne i nieskomplikowane :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i gratuluję

    OdpowiedzUsuń
  11. Znalazłam tylko jedną wadę, jest tak pyszne, że za szybko znika 💗

    OdpowiedzUsuń
  12. Znalazłam tylko jedną wadę,jest tak pyszne, że za szybko znika 💗

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda bardzo puszyście i smacznie muszę koniecznie wypróbować ten przepis. Ostatnio robiłam zupę buraczaną z ziemniakami z przepisu na tym blogu i wyszła pyszna. Zdjęcia naprawdę zachęcają

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się i dziękuję bardzo :) pozdrawiam

      Usuń
  14. Wygląda przepysznie, chętnie wypróbujemy ten przepis z rodziną :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly