sobota, 20 grudnia 2014

schab w sosie śmietanowo- koperkowym

Prosty przepis na schab. Sos jest pyszny, mój ulubiony. Polecam!
Składniki:
plastry schabu (u mnie 6 sztuk)
200ml śmietany 30-36%
odrobina oleju
woda
dużo świeżego lub mrożonego koperku (2-3 łyżki)
przyprawy: vegeta (domowa vegeta), pieprz
łyżka mąki
Przygotowanie: schab myjemy, kroimy w plastry, delikatnie rozklepujemy (dosłownie 2-3 razy tłuczkiem), podsmażamy chwilę na odrobinie oleju, przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy, vegetą i pieprzem, zalewamy ok 1 szkl gorącej wody, przykrywamy i dusimy ok 1,5 godziny, następnie wlewamy śmietanę i czekamy, aż się zagotuje, dodajemy koperek, i zaprawiamy mąką rozmieszaną z odrobiną zimnej wody, ponownie czekamy aż się zagotuje, w razie potrzeby doprawiamy jeszcze vegetą i pieprzem. Podamy z ziemniakami, ryżej, kaszą, oraz surówką. 

8 komentarzy:

  1. Slicznie wyglada ten schabik. Ciekawy smak bedzie mial jakby go w bulionie dusic zamiast w wodzie.. ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście w bulionie będzie jeszcze lepszy, tylko nie zawsze ma się gotowy bulion i nie zawsze chce się używać kostek rosołowych :)

      Usuń
  2. Ja dodalam do tego jeszcze czosnku I przysmazonej cebulki I powiem, ze niebo w gebie ^_^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście mozna wszytsko pod siebie robić :) ja nie używam czosnku, mimo ze jest zdrowy itd, ale sam zapach źle na mnie działa ;) taka wariatka ze mnie ;)

      Usuń
  3. a w ilu stopniach piec ten schab?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a przez te 1,5 godziny to się nie zrobią suche? Pytam bo chce wypróbować a w tych spawach to jestem początkująca ;)

      Usuń
    2. jeżeli pieczemy a raczej dusimy w bulionie/wodzie czy w sosie napewno nie wyjdą suche ;)

      Usuń

Printfriendly