niedziela, 9 listopada 2014

szarlotka z połówkami jabłek

Niesamowicie pyszne ciasto, rozpływające się w ustach, delikatne, mięciutkie, a to dzięki dodaniu serka homogenizowanego, do tego pieczone kawałki jabłek, zapach i smak cynamonu. Niebo w gębie! najlepsza szarlotka jaką jadłam. Przepis zmodyfikowany, ale zaczerpnięty od STĄD. Dodam, że ciasto nie zawiera jajek.
Składniki na blaszkę 24x28cm
2½ szkl mąki
200g masła
½ szkl cukru pudru + cukier do posypania na wierzchu
1 łyżka zwykłego cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
140g serka homogenizowanego waniliowego
5-6 jabłek najlepiej jak są niewielkie
cynamon
Przygotowanie: jabłka obieramy, kroimy na pół, wydrążamy gniazda nasienne. Do miski wsypujemy 2 szkl mąki, masło, ½ cukru pudru, proszek do pieczenia i serek homogezniowany, wyrabiamy rękoma. Ręce myjemy, na stolnicy wysypujemy mąkę co została, wykładamy ciasto i wyrabiamy szybko, tak żeby się nie kleiło do stolnicy, dzielimy na 2 części (jedna większa). Większą część wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto układamy połówki jabłek (okrągłą stroną do góry), posypujemy cynamonem i zwykłym cukrem (chyba, ze mamy mocno słodkie jabłka to cukier pomijamy), pozostałe ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką, przenosimy na ciasto z jabłkami, lekko dociskamy palcami, ciasto na jabłkach nacinamy nożem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, grzałka góra dół na 55-60 min. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

5 komentarzy:

  1. U mnie na blogu to ciasto od ponad roku bije wszelkie rekordy. Znaczy to jedno - musi być najlepsze! :) Twoje wyszło pięknie:) fajny pomysł z tym przecinaniem na górze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. żałuję, że dopiero teraz je wynalazłam, bo jest świetne :)

      Usuń
  2. Bardzo efektownie wygląda taka szarlotka :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly