środa, 12 listopada 2014

domowy smalec z boczkiem i jabłkiem

Kaloryczne, pyszne jedzenie od święta. Smalczyk ze skwarkami, z boczkiem, cebulą i jabłkiem. Do tego koniecznie pajda chleba i ogórek.
Składniki na słoiczek 600ml:
400g słoniny
300g chudego boczku
1 duża cebula
1 jabłko
majeranek, pieprz, sól i ząbek czosnku
Przygotowanie: słoninę kroimy drobno, wrzucamy do rondla i wytapiamy tłuszcz, aż skwarki zaczną się rumienić, wtedy wrzucamy drobno pokrojony boczek, cebulę, smażymy co jakiś czas mieszając ok 10min, dodajemy jabłko starte na tarce (oczka małe), dalej smażymy ok 5min, zdejmujemy z ognia, dodajemy dużo majeranku, sól, pieprz i przeciśnięty czosnek. Przelewamy do słoika, zostawiamy do wystygnięcia, a potem do lodówki.

2 komentarze:

  1. I przed nami oto mega bomba kaloryczna :) Ale co tam takie pyszne od czasu do czasu można spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mega bomba, ale robię naprawdę od wielkiego dzwonu :) zresztą wtedy najlepiej smakuje :)

      Usuń

Printfriendly