piątek, 3 czerwca 2016

tort kajmakowo-kawowy

Kolejna wersja tortu, tym razem z słodką masą kajmakową, ale przełamaną kawą. Pyszny! PS. niestety brak foto tortu w całej okazałości :)
Biszkopt z tego przepisu:
Składniki:
5 jajek
¾ szkl mąki pszennej
¾ szkl cukru (ja dałam cukier puder)
¼ szkl mąki ziemniaczanej
*** nie dodajemy proszku do pieczenia
Przygotowanie: białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy porcjami cukier dalej ubijając, ale na mniejszych obrotach miksera, dodajemy żółtka (nadal wolne obroty), na koniec dodajemy mąkę - mieszamy łyżką, lub jak ja na wolnych obrotach mikserem, tylko tyle czasu, aby połączyły się składniki. Spód tortownicy  o średnicy 20-23cm wykładamy papierem do pieczenia, boków nie wykładamy, nie smarujemy! Wlewamy przygotowane ciasto. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok 30-40min lub do suchego patyczka.
Po upieczeniu gorący wyjmujemy i rzucamy z wysokości 50-60cm na podłogę lub blat, wstawiamy do uchylonego piekarnika do wystygnięcia. Boki ciasta od tortownicy oddzielny nożem dopiero po całkowitym ostygnięciu ciasta. Biszkopt kroimy na 3 placki.

Składniki na krem kajmakowy:
300ml śmietany 30%
250g serka mascarpone
1 gotowa masa kajmakowa (krówkowa)
Przygotowanie: wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy do uzyskania gęstego kremu.

Składniki na poncz:
250ml wody
1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej
Przygotowanie: zalewamy kawę wrzątkiem, odstawiamy do wystygnięcia.

Dodatkowo na pokrycie boków i wierzchu tortu krem śmietankowy:
150ml śmietany 30-36%
125g serka mascarpone
1 czubata łyżka cukru pudru
Przygotowanie: schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, i serek mascarpone, miksujemy chwilę do połączenia składników na niskich obrotach miksera.
Do posypania wiórki kokosowe.

Przygotowanie: jeden placek biszkoptu układamy na paterze, nasączamy 1/3 ponczu,  1/2 kremu kajmakowego, znowu układamy placek biszkoptu, nasączamy 1/3 ponczu, wykładamy resztę kremu kajmakowego  i ostatni placek biszkoptu, nasączamy reszta ponczu. Wierzch i boki pokrywamy kremem śmietankowym. Boki tortu obsypałam wiórkami kokosowymi. Tort wstawiamy do lodówki najlepiej na noc, lub chociaż kilka godzin.

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam połączenie kajmaku i kawy. W torciku smakowało pewnie bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  3. nawet nie chce myśleć ile kawałek może mieć kalorii, ale smak na pewno rekompensuje wszystko! uwielbiam kajmak

    OdpowiedzUsuń
  4. Smak kawy w deserach to najcudowniejsze co może być;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smaczne, niezbyt słodkie, idealne ciastko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tort bardzo smaczny i nie jest skomplikowany, a w całości prezentuje się bardzo efektownie ;)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly