Tort wielowarstwowy, idealny w sezonie truskawkowym, lecz można i przygotować go z mrożonych owoców. Zamiast musu truskawkowego może być malinowy (tylko maliny należy przetrzeć przez sitko). Tort jest duży, waży ok 2,5-3kg. Jutro będzie zdjęcie środka.
Biszkopt z tego przepisu:
Składniki:
5 jajek
¾ szkl mąki pszennej
¾ szkl cukru (ja dałam cukier puder)
¼ szkl mąki ziemniaczanej
*** nie dodajemy proszku do pieczenia
Przygotowanie: białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy porcjami cukier dalej ubijając, ale na mniejszych obrotach miksera, dodajemy żółtka (nadal wolne obroty), na koniec dodajemy mąkę - mieszamy łyżką, lub jak ja na wolnych obrotach mikserem, tylko tyle czasu, aby połączyły się składniki. Spód tortownicy o średnicy 20-23cm wykładamy papierem do pieczenia, boków nie wykładamy, nie smarujemy! Wlewamy przygotowane ciasto. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok 30-40min lub do suchego patyczka.
Po upieczeniu gorący wyjmujemy i rzucamy z wysokości 50-60cm na podłogę lub blat, wstawiamy do uchylonego piekarnika do wystygnięcia. Boki ciasta od tortownicy oddzielny nożem dopiero po całkowitym ostygnięciu ciasta. Biszkopt kroimy na 3 placki.
Mus truskawkowy:
1kg truskawek
3 czubate łyżki żelatyny
cukier (sypałam na oko, tak żeby było słodkawe)
3 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie: żelatynę wsypujemy do naczynia, zalewamy ok 1/2 szkl zimnej wody, mieszamy i zostawiamy na czas przygotowania truskawek. Truskawki myjemy, blendujemy (miksujemy) na gładką masę, przelewamy do garnka, dodajemy cytrynę i cukier, zagotowujemy, zdejmujemy z gazu i dodajemy namoczoną żelatynę, mieszamy ok 1-2 min, do czasu rozpuszczenia żelatyny, zostawiamy do wystygnięcia. Jak uzyska temperaturę pokojową wówczas wstawiamy do lodówki, ma mocno zgęstnieć. Gdy zgęstnieje przygotowujemy krem śmietankowy.
Składniki na krem śmietankowy:
600ml śmietany 30%
500g serka mascarpone
1/4 szkl cukru pudru lub więcej zależy od słodkości musu truskawkowego
Przygotowanie: schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, i serek mascarpone, miksujemy chwilę do połączenia składników na niskich obrotach miksera.
Składniki na poncz:
250ml wody
sok z 1 cytryny
1 czubata łyżka cukru
Przygotowanie: wodę zagotowujemy dodajemy cukier i wciskamy sok z cytryny, odstawiamy do wystygnięcia.
dodatkowo:
truskawki do dekoracji
czekolada mleczna
czekolada gorzka
literki czekoladowe
Przygotowanie: jeden placek biszkoptu układamy na paterze, nasączamy 1/3 ponczu, wykładamy połowę musu truskawkowego, następnie ok 1/3 kremu śmietankowego, znowu układamy placek biszkoptu, nasączamy 1/3 ponczu, wykładamy resztę musu, 1/3 kremu śmietankowego, i ostatni placek biszkoptu, nasączamy reszta ponczu. Wierzch i boki pokrywamy pozostałym kremem śmietankowym. Boki tortu obsypałam startą mleczną czekoladą. Na wierzch przygotowałam połówki truskawek częściowo zamoczone w rozpuszczonej czekoladzie (w garnku zagotowujemy wodę, na garnek stawiamy miskę tak żeby nie dotykała dnem do gotującej się wody, do miski wrzucamy kawałki czekolady, mieszając czekamy aż się rozpuści, w gorącej maczamy truskawki i układamy na papierze lub na kratce do zastygnięcia). Tort wstawiamy do lodówki najlepiej na noc, lub chociaż kilka godzin.
|
jakość zdjęcia daje wiele do życzenia, ale musi być takie, bo innego nie ma z czego zrobić :) |