Pyszny, przepyszny, niesamowity. Rodzina stwierdziła, że to najlepszy tort jaki kiedykolwiek jedli, już mam zamówienia na kolejne imprezy urodzinowe. Tort na bazie jasnego biszkopta nasączonego wodą cytrynową, kajmak (masa krówkowa), której słodycz przełamana jest masą budyniową zimną i nie słodką, całość zwieńczona bitą śmietaną, czekoladą gorzką i mleczną. Cały tort waży ok. 2 kg, ale gwarantuję, że szybko zniknie, bo dokładki murowane :)
Biszkopt z tego przepisu:
Składniki:
5 jajek
¾ szkl mąki pszennej
¾ szkl cukru (ja dałam cukier puder)
¼ szkl mąki ziemniaczanej
*** nie dodajemy proszku do pieczenia
Przygotowanie: białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy porcjami cukier dalej ubijając, ale na mniejszych obrotach miksera, dodajemy żółtka (nadal wolne obroty), na koniec dodajemy mąkę - mieszamy łyżką, lub jak ja na wolnych obrotach mikserem, tylko tyle czasu, aby połączyły się składniki. Spód tortownicy o średnicy 20-23cm wykładamy papierem do pieczenia, boków nie wykładamy, nie smarujemy! Wlewamy przygotowane ciasto. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok 30-40min lub do suchego patyczka.
Po upieczeniu gorący wyjmujemy i rzucamy z wysokości 50-60cm na podłogę lub blat, wstawiamy do uchylonego piekarnika do wystygnięcia. Boki ciasta od tortownicy oddzielny nożem dopiero po całkowitym ostygnięciu ciasta. Biszkopt kroimy na 3 placki.
Masa budyniowa:
1 litr mleka
3 budynie śmietanowe ( w proszku)
5 czubatych łyżek cukru
1 margaryna (masło) 250g w temperaturze pokojowej
Przygotowanie: ok 900ml mleka zagotowujemy, dodajemy cukier, w pozostałym mleku rozrabiamy proszek budyniowy, wlewamy na na wrzące mleko. Odstawiamy do wystygnięcia - co jakiś czas mieszamy, żeby nie powstał twardy kożuch na mleku. Margarynę miksujemy na puszystą masę (ok 3-4min), dodajemy ugotowany budyń i miksujemy do jednolitej masy.
Masa krówkowa:
1 puszka masy kajmakowe (krówkowej, może być smakowa np orzechowa)
Przygotowanie: otwieramy puszkę, jeżeli jest bardzo gęsta, to wstawiamy do gorącej wody i co jakiś czas mieszamy, masę przełożyłam do woreczka foliowego, ucięłam jeden róg, to ułatwiło rozprowadzenie na torcie,
Bita śmietana (to już jest część opcjonalna, bo można udekorować wg własnego uznania)
300-400ml śmietany 30-36% (kremówka)
100-150g serka mascarpone (można zamiast serka dodać śmietan fix)
1-2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie: śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone lub śmietan fix, oraz cukier.
Poncz do nasączania:
1 szkl wody
łyżeczka cukru
sok z połowy cytryny
Przygotowanie: do wrzątku wsypujemy cukier, dodajemy cytrynę, odstawiamy do wystygnięcia.
Dodatkowo:
1 czekolada mleczna
1 czekolada gorzka
Przygotowanie tortu:
Na paterze układamy 1 placek biszkoptu, nasączamy 1/3 ilości ponczu, wykładamy połowę masy budyniowej, wyciskamy 1/3 masy kajmakowej, nie musi być pokryta cała powierzchnia, ale mniej więcej równomiernie rozprowadzona. Układamy drugi placek ciasta, nasączamy 1/3 ponczu, wykładamy połowę masy budyniowej, następnie 1/3 masy kajmakowej, układamy ostatni placek, nasączamy pozostałym ponczem. Brzegi ciasta pokrywamy bitą śmietaną, na wierzchu użyłam szprycy i powyciskałam kleksy śmietany. Polewamy pozostałą masą kajmakową, posypujemy czekoladą (u mnie 1 mleczna i 1 gorzka, czekoladę potraktowałam w rozdrabniaczu). Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Przepraszam za zdjęcie środka tortu, ale było robione w terenie :)