Łatwą opcją na syty obiad jest kurczak, można go przyrządzić na wiele sposobów, dziś proponuję zamarynować w miodzie i musztardzie.
Składniki na 8 podudzi:8 podudzi z kurczaka (mogą też być inne części)
1 łyżka miodu
1 łyżka musztardy (u mnie stołowa, może być inna)
2-3 łyżki oleju
przyprawy: vegeta, pieprz, papryka słodka
Przygotowanie: kurczaka myjemy, osuszamy, wkładamy na miski, w drugiej miseczce łączymy miód, musztardę, olej i przyprawy, wymieszaną mieszanką smarujemy kurczaka z każdej strony, zostawiamy na przynajmniej 2 godziny, przekładamy do naczynia żaroodpornego, lub blaszki i pieczemy przez ok. 1,2h w 180 stopniach, w połowie pieczenia przewracamy na drugą stronę, jeżeli widzimy, że zbyt szybko robi się przypieczony, możemy zakryć folią. Podajemy z ziemniakami, ryżem, czy kaszą. Smacznego!
wyglądają bardzo apetycznie. Ja uda robię troszkę inaczej, nigdy nie dodawałam musztardy, muszę spróbować
OdpowiedzUsuńpolecam musztardę dodaje fajny posmak :)
Usuńmasz rację wyszły rewelacyjnie :-) dodałam musztardę dość ostrą, ale lobię pikantne potrawy
OdpowiedzUsuńo widzisz, fajnie, ze też Tobie posmakowały :)
Usuńa z ostrością, to co kto lubi... mu mocno ostrego nie robimy, bo liczymy na to, że dziecko się dołączy do nas w jedzeniu - prawdziwy niejadek....