piątek, 7 lutego 2014

rogaliki serowe z marmoladą

Kruche, mało słodkie, francuskie - nie francuskie (ciasto jest troszeczkę podobne do francuskiego) rogaliki z nadzieniem. Ciasteczka z dodatkiem sera robiłam już niejednokrotnie, np. tutaj i tutaj, a teraz pomysł przeniosłam na rogaliki. Nadzieniem mogą być marmolady, owoce, kawałek czekolady, lub co tam kto wymyśli. Polecam!
Składniki na 24 rogaliki:
2 szkl mąki
150g sera białego mielonego lub rozgniecionego widelcem
200g masła
2 płaskie łyżki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder do posypania
marmolada, owoce, lub inne nadzienie
Przygotowanie: do miski wsypujemy mąkę, dodajemy, pokrojone w kostkę masło, ser biały (zmielony lub rozgnieciony widelcem), cukier, proszek do pieczenia, zagniatamy ciasto, formujemy w kulkę, wkładamy do lodówki na 20min, lub do zamrażalki na niecałe 10 minut. Ciasto dzielimy na 3 części, każdą wałkujemy tworząc koło, dzielimy je na 8 części, układamy po łyżeczce marmolady lub innego nadzienia, zwijamy rogaliki, układamy na blasze i pieczemy w rozgrzanym piekarniku (grzałka góra dół) w 200 stopniach przez ok 25-30min (do zrumienienia). Ciepłe posypujemy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly