Ostatnimi czasy te ciasto króluje na naszym stole bardzo często i chyba potowarzyszy nam na dłużej. Jest szybciutkie, pyszne i kto je zjada nie wierzy, że to sernik bez sera. Kto nie jadł to gorąco polecam.
Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:650g jogurtu greckiego
4 jajka
1 budyń waniliowy (proszek)
1/2 szkl cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 szkl oleju
okrągłe biszkopty
Przygotowanie: do miksera wrzucamy jogurt, żółtka, cukier, budyń, ekstrakt waniliowy, wszystko dokładnie miksujemy, a następnie dolewamy olej i ponownie mieszamy. Z białek ubijamy pianę, dodajemy do przygotowanego ciasta delikatnie łącząc szpatułką, żeby zachować puszystość białek. Dno tortownicy wykładamy biszkoptami, wlewamy masę (masa będzie rzadka ale taka ma być), wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 55-60min przy użyciu grzałki góra dół. Następnie studzimy i wstawiamy do lodówki. Najlepiej smakuje po kilku godzinach chłodzenia.
PS. do sernika można dodać również rodzynki.
Mam zamiar wkrótce taki upiec:)
OdpowiedzUsuńSpróbuję upiec. Na pewno będzie smakowało
OdpowiedzUsuńJak to rozumiec ze po upieczeniu schladzamy i wstawiamy do piekarnika , troche tego nie rozumiem ?
OdpowiedzUsuńprzepraszam, błąd się zakradł :) mam nadzieję, ze nikt nie chłodził w piekarniku ;)
UsuńCzy aby na pewno po schłodzeniu wstawiamy ciasto do piekarnika? A nie byłoby lepiej wstawić do lodówki? A poza tym przepis brzmi fajnie - chyba sie skuszę :-)
OdpowiedzUsuńoczywiście do lodówki :) dziękuję za spostrzeżenie :)
OdpowiedzUsuńWszystko fajnie ale po upieczeniu opadł...
OdpowiedzUsuńale to jest normalne w sernikach, w sumie to w niczym nie przeszkadza, ze rośnie a potem opada
Usuńa mozna dac brzoskwinie?
OdpowiedzUsuńmyślę, ze można dodać chociaż nie próbowałam ;)
UsuńHmm pysznościowy przepis :D Kiedyś jadłam już i z chęcią skosztuję znowu :)
OdpowiedzUsuńsuper ciasto, pyszne i nieskomplikowane :)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i gratuluję
OdpowiedzUsuńZnalazłam tylko jedną wadę, jest tak pyszne, że za szybko znika 💗
OdpowiedzUsuńZnalazłam tylko jedną wadę,jest tak pyszne, że za szybko znika 💗
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo puszyście i smacznie muszę koniecznie wypróbować ten przepis. Ostatnio robiłam zupę buraczaną z ziemniakami z przepisu na tym blogu i wyszła pyszna. Zdjęcia naprawdę zachęcają
OdpowiedzUsuńcieszę się i dziękuję bardzo :) pozdrawiam
UsuńWygląda przepysznie, chętnie wypróbujemy ten przepis z rodziną :)
OdpowiedzUsuń