spód ciasta
kilka okrągłych lub prostokątnych biszkoptów
pół szklanki wody
2 łyżeczki cukru
1 łyżka soku z cytryny
przygotowanie: dno tortownicy wykładamy biszkoptami, a następnie nasączamy je ponczem-woda + cukier + cytryna.
masa serowa:
600-700 g twarogu półtłustego
1 opakowanie mascarpone (250g)
1 szkl cukru pudru (gotową masę należy spróbować i w razie potrzeby dosłodzić, wszystko zależy od słodkości truskawek)
300g zblendowanych truskawek
4-5 łyżek żelatyny
przygotowanie: twaróg mielimy 2-3 razy (można użyć blendera), żelatynę zalewamy 1/2 szkl wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia się, odstawiamy, a w tym czasie, miksujemy mascarpone na najniższych obrotach miksera przez 2-3 minuty, następnie dodajemy cukier puder i twaróg, zblendowane truskawki, miksujemy do momentu wymieszania wszystkich składników, wtedy na najwyższych obrotach miksera dodajemy cienkim strumieniem żelatynę.
dodatkowo:
truskawki - na wierzch ciasta
galaretka truskawkowa rozpuszczona wg przepisu na opakowaniu i wystudzona.
Wygląda apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkie serniki na zimno, ten brzmi pysznie! :)
OdpowiedzUsuń