środa, 29 października 2014

rafaello - ciasto bez pieczenia

Kokosowe ciasto na krakersach, wilgotne, kremowe, mało słodkie, szybkie i bez pieczenia. Polecam!
Składniki na blaszkę 24x28cm:
1,5 opakowania krakersów solonych (ok 48sztuk)
2 szkl wiórek kokosowych
3 żółtka 
0,75 litra mleka (3 szkl)
1,5 szkl cukru
3 płaskie łyżki mąki pszennej (zwykłej)
3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
200g miękkiego masła (margaryny)
Przygotowanie: 2,5 szkl mleka z cukrem zagotowujemy, a w 0,5 szkl mleka mieszamy żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Do wrzącego mleka wlewamy przygotowaną mieszankę ciągle mieszając zagotowujemy, powstanie gęsty budyń, zostawiamy do wystudzenia, co jakiś czas mieszając, żeby nie powstał kożuch. Do ostudzonego do temperatury pokojowej dodajemy miękkie masło i miksujemy do połączenia składników, następnie dodajemy 1,5 szkl wiórek kokosowych i miksujemy. 0,5 szkl wiórek prażymy na suchej patelni, aż nabiorą lekko złotego koloru. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia (lub nie wykładamy), układamy pierwszą warstwę krakersów, wykładamy 1/3 masy kokosowej, znowu krakersy, 1/3 masy, krakresy i 1/3 masy, posypujemy prażonymi wiórkami. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia, najlepsze na drugi dzień jak krakersy zmiękną pod wpływem masy. Smacznego 

6 komentarzy:

  1. jedno z ulubionych ciast i nie dużo pracy trzeba wykonać a efekt świetny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadła bym ,ale dla siebie to mi się nie chce robić a mąż od kokosa trzyma się z daleka:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zawsze można zrobić jak goście mają przyjść, to jest szansa, że też znajdą się osoby lubiące kokos :)

      Usuń
  3. Czy sprawdza sie zamiast krakersow herbatniki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mogą być herbatniki tylko całość będzie słodsza

      Usuń

Printfriendly