Dwukolorowy blok ryżowy, dolna warstwa to połączenie ryżu i białej czekolady, górna warstwa ryżu i ciemnej czekolady.... słodkie i proste!
Składniki:100g ryżu preparowanego
100g masła lub margaryny
1 tabliczka czekolady białej (100g)
1,5 tabliczki czekolady mlecznej (150g), równie dobrze, może być czekolada gorzka
2 łyżki miodu
Przygotowanie: w kąpieli wodnej rozpuszczamy połowę masła, tabliczkę białej czekolady, 1 łyżkę miodu, na patelni wsypujemy 50g ryżu i chwilę prażymy (aby nie zmienił koloru), do miski wsypujemy ryż wlewamy gorącą masę mieszamy i wykładamy do blaszki 20x20cm dokładnie dociskamy i wyrównujemy powierzchnię. Pora na ciemną warstwę: w kąpieli wodnej rozpuszczamy masło, czekoladę mleczną, miód, na patelni prażymy ryż, mieszamy wszystko i wykładamy na jasną masę, rozprowadzamy równo, dociskamy (polecam położenie kawałka papieru do pieczenia przyciśnięcie masy) wstawiamy do lodówki do stężenia (min. 4godziny) kroimy w kostkę...
Smacznego!!!
Mmmm ale mam ochotę na coś czekoladowego aaaa!
OdpowiedzUsuńteraz taki zastrzyk energii by mi się przydała bo siedzę nad mgr....
poczęstowałabym, ale już nie ma nic :)
OdpowiedzUsuń