Kolejny przepis z rodzinnego zeszytu. Osobiście mi ciasto kojarzy się ze Świętami Wielkanocnymi, bo zawsze u nas na stole gościło. Miodowo - orzechowe ciasto z kremem budyniowym, na wierzchu chrupiąca warstwa orzechów włoskich w karmelu. Nie jest słodkie, ładnie się kroi, i pysznie smakuje. Spróbujcie sami!
Składniki na ciasto:
300g mąki
100g cukru
2 łyżki miodu
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 całe jajko
150g margaryny
Przygotowanie: z wszystkich podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na 2 części. Jedną część rozkładamy, ugniatając palcami w blaszce do pieczenia o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 12-15min, na złoty kolor. W tym samym czasie przygotowujemy masę orzechową.
Składniki na masę orzechową:
300g orzechów włoskich grubo posiekanych
100g cukru
125g margaryny
2 łyżki miodu
Przygotowanie: wszystkie składniki wrzucamy do rondla, zagotowujemy i gotujemy 5min, co chwilę mieszając. Drugą część ciasta przygotowaną wcześniej rozkładamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, na to równomiernie wykładamy przygotowaną masę orzechową i pieczemy tak jak poprzedni placek ok. 12-15min. Po upieczeniu nie wyciągamy odrazu z blaszki, czekamy aż trochę przestygnie, żeby nie połamać ciasta.
Masa budyniowa:
1 opakowanie budyniu waniliowego
1 łyżka płaska mąki pszennej
1 łyżka płaska mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
1 czubata łyżka cukru
0,5 l mleka
ponadto 125g margaryny
Przygotowanie: Ok. 400ml mleka zagotowujemy w garnku, resztę mleka i wszystkie podane składniki (prócz margaryny) dokładnie mieszamy, wylewamy do gotującego się mleka. Ostawiamy na 3 min do przestygnięcia, jeszcze ciepłą masę miksujemy z 125g margaryny, do uzyskania jednolitej masy.
Wystudzone placki przekładamy masą budyniową. Pozostawiamy w lodówce najlepiej na całą noc.
Smacznego!
|
upieczony dolny placek |
|
upieczony górny placek
z warstwą orzechową |