Kolejny tort z musem, tym razem z musem porzeczkowym zrobionym z dżemu. Tort nie jest słodki, słodycz kremu przełamuje kwaskowaty mus. Polecam!
Biszkopt z tego przepisu:
Składniki:
5 jajek
¾ szkl mąki pszennej
¾ szkl cukru (ja dałam cukier puder)
¼ szkl mąki ziemniaczanej
*** nie dodajemy proszku do pieczenia
Przygotowanie: białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy porcjami cukier dalej ubijając, ale na mniejszych obrotach miksera, dodajemy żółtka (nadal wolne obroty), na koniec dodajemy mąkę - mieszamy łyżką, lub jak ja na wolnych obrotach mikserem, tylko tyle czasu, aby połączyły się składniki. Spód tortownicy o średnicy 20-23cm wykładamy papierem do pieczenia, boków nie wykładamy, nie smarujemy! Wlewamy przygotowane ciasto. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok 30-40min lub do suchego patyczka.
Po upieczeniu gorący wyjmujemy i rzucamy z wysokości 50-60cm na podłogę lub blat, wstawiamy do uchylonego piekarnika do wystygnięcia. Boki ciasta od tortownicy oddzielny nożem dopiero po całkowitym ostygnięciu ciasta. Biszkopt kroimy na 3 placki.
Składniki na mus porzeczkowy (mus przygotowujemy ok 2 godziny wcześniej, bo musi stężeć):
1 słoiczek dżemu porzeczkowego (280g)
1 galaretka jagodowa
1 czubata łyżeczka żelatyny
cukier puder - ilość w zależności od tego jaki chcemy słodki mus
Przygotowanie: galaretkę i żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szkl wrzątku, dżem przekładamy do naczynia, w którym będziemy blendować, blendujemy do uzyskania gładniej masy. Do dżemu wlewamy żelatynę i galaretkę (mogą być gorące), dosypujemy cukier puder i ponownie blendujemy. Gotowy mus wstawiamy do lodówki do stężenia - ok. 2 godziny. Żeby przyspieszyć tężenie musu, można go przelać do płaskiego naczynia.
Składniki na krem śmietankowy:
600ml śmietany 30%
500g serka mascarpone
1/4 szkl cukru pudru lub wg.własnych upodobań
Przygotowanie: schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, i serek mascarpone, miksujemy chwilę do połączenia składników na niskich obrotach miksera.
Składniki na poncz:
250ml wody
sok z 1 cytryny
1 czubata łyżka cukru
Przygotowanie: wodę zagotowujemy dodajemy cukier i wciskamy sok z cytryny, odstawiamy do wystygnięcia.
Dodatkowo:
1 czekolada gorzka do dekoracji boków
czekoladowe ażurki do dekoracji
Przygotowanie: jeden placek biszkoptu układamy na paterze, nasączamy 1/3 ponczu, wykładamy połowę musu porzeczkowego, następnie ok 1/3 kremu śmietankowego, znowu układamy placek biszkoptu, nasączamy 1/3 ponczu, wykładamy resztę musu porzeczkowego, 1/3 kremu śmietankowego, i ostatni placek biszkoptu, nasączamy reszta ponczu. Wierzch i boki pokrywamy pozostałym kremem śmietankowym. Boki tortu obsypałam gorzką czekoladą, rozdrobnioną w rozdrabniaczu (tym do blendera). Esy floresy na wierzchu tortu to ten sam krem, włożony do woreczka foliowego z uciętym różkiem i wyciśnięty na tort. Tort wstawiamy do lodówki najlepiej na noc, lub chociaż kilka godzin.