Kategorie

piątek, 23 sierpnia 2013

Buchty drożdżowe

Buchty czyli bułki drożdżowe z nadzieniem. Bardzo maślane, puszyste, mięciutkie, niemal rozpływające się w ustach. Smak inny od tradycyjnych drożdżówek. Bardzo ładnie dzieli się na pojedyncze kawałki. Faworyt na podwieczorek!
Składniki:
¾ szkl mleka
2 szkl mąki pszennej
20g świeżych drożdży
4 czubate łyżki cukru
80g masła plus 50g do zamoczenia bułeczek
2 żółtka
Przygotowanie: mleko podgrzewamy, połowę przelewamy do szklanki, dosypujemy 1 łyżkę cukru i dodajemy pokruszone drożdże. Ostawiamy. Do pozostałej części mleka wrzucamy masło, żeby się rozpuściło. Do miski wsypujemy mąkę, żółtka, resztę cukru (3 łyżki), wlewamy drożdże, mleko z masłem, wyrabiamy ciasto, aż zacznie odstawiać od miski. Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 1-1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość. W rondlu rozpuszczamy 50g masła, zostawiamy do przestygnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, z każdej formujemy placek dodajemy nadzienie (przepis poniżej), zlepiamy w kulkę, zamaczamy z każdej strony w rozpuszczonym maśle i układamy w formie, moze to być tortownica, ale i zwykła prostokątna blaszka. Odstawiamy na 30min do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy przez 30min w 200 stopniach. 
Nadzienie, można dodać w sumie co się chce: kawałek czekolady, cząstkę jabłka, śliwkę, maliny, wiśnie, marmoladę itp... u mnie to:
150g półtłustego twarogu
cukier waniliowy
cukier (ilość jak kto lubi)
1 żółtko
truskawki
Twaróg wrzucamy do miseczki, dodajemy żółtko, cukier rozdrabniamy widelcem. Do każdej bułeczki dodajemy po łyżce twarogu i  truskawce.


buchty przed i po upieczeniu (zdjęcia z nowej porcji tym razem z czekoladą)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz