¾ szkl maki pszennej
1 szkl płatków owsianych
125g margaryny / masła
½ szkl cukru
1 jajko
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ płaskiej łyżeczki soli
½ szkl suszonej żurawiny
½ szkl płatków migdałów
½ szkl rodzynek
Przygotowanie: mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sól łączymy w misce. W drugim naczyniu zmiksujemy margarynę, jajko i cukier na jednolitą masę, dodajemy wymieszaną mąkę z resztą składników, oraz pokrojoną na mniejsze kawałki żurawiną, rodzynki i płatki migdałów. Całość mieszamy. Rękoma formujemy kulki (jak bardzo lepią się do rąk, ręce zwilżyć w wodzie), wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, formujemy placuszek. Pieczemy przez 15-20min w 180 stopniach. Ciasteczka śmiało można przechowywać ok 2 tygodni w szczelnym pojemniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz