sobota, 30 sierpnia 2014

udziec z indyka w sosie pieczarkowym

Proste danie należące do dość tanich. Duszone mięciutkie kawałki udźca z indyka, w pysznym sosie z pieczarkami, podane z ziemniakami, makaronem, kaszą czy ryżem. Polecam!
Składniki:
1 udziec z indyka (ok. 1kg u mnie z kością)
300g pieczarek
2 duże cebule
olej
mąka
przyprawy: vegeta (domowa vegeta), pieprz, papryka słodka, liść laurowy
Przygotowanie: udziec z indyka myjemy, wykrawamy kość i zdejmujemy skórę (na kości można ugotować zupę), kroimy w dość spore kawałki, u mnie 8 kawałków, posypujemy vegetą, pieprzem i papryką słodką, zostawiamy. Na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka, jak zacznie się rumienić wrzucamy pieczarki pokrojone w plasterki, smażymy aż całość się zrumieni, następnie przerzucamy wszystko do garnka. Na tej samej patelni podsmażamy z każdej strony przygotowane kawałki udźca, przekładamy do garnka z cebulą i pieczarkami, dodajemy liść laurowy, zalewamy wodą, do wysokości mięsa. Możemy dusić na patelni. Gotujemy do miękkości pod przykryciem, ok 1-1,2 godziny. Po ugotowaniu sos zagęszczamy mąką rozrobioną z zimną wodą, chwilę zagotowujemy mieszając. W razie potrzeby sos doprawiamy vegetą i pieprzem. Posypujemy koperkiem. Gotowe!

piątek, 29 sierpnia 2014

blok czekoladowy w waflu

Wariacja na temat bloku czekoladowego. 
Składniki:
250g margaryny
2 szkl cukru
½ szkl wody
3 czubate łyżki kakao (jak ktoś lubi bardziej czekoladowe można dać więcej)
mleko w proszku (1 opakowanie 500g pełnego lub ok 350g mleka granulowanego odtłuszczonego)
2-3 duże paczki herbatników
2 wafle
Przygotowanie: w garnku rozpuszczamy margarynę, dodajemy cukier, wodę, kakao, doprowadzamy do wrzenia. Lekko przestudzamy, dodajemy mleko w proszku, masa ma być gęsta, dodajemy pokruszone na mniejsze kawałki herbatniki, mieszamy całą masę. Foremkę / blaszkę do pieczenia 23x28cm wykładamy 1 waflem docinając do wielkości posiadanej blaszki, wylewamy masę przykrywamy drugim waflem, mocno dociskamy, zostawiamy w temperaturze pokojowej do wystygnięcia, a następnie wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny, najlepiej na całą noc. 

czwartek, 28 sierpnia 2014

pulpety mięsno-ryżowe w sosie śmietanowo-koperkowym

Kolejna odsłona pulpetów, tym razem z dodatkiem ryżu i marchewki, a w sosie śmietanowo-koperkowym, można podać z makaronem jak i ziemniakami. Polecam!
Składniki:
0,5kg mięsa (u mnie wieprzowe z szynki)
1 torebka ryżu (100g)
1 marchewka
1 jajko
200ml śmietany 30-36%
mąka
przyprawy: vegeta (domowa vegeta), pieprz, świeży koperek
Przygotowanie: ryż gotujemy na miękko, ostudzamy. Do naczynia wrzucamy mięso, ugotowany, ostudzony ryż, pół startej na drobnych oczkach marchewki, jajko, vegetę i pieprz, wyrabiamy masę mięsną, jeżeli po wyrobieniu jest zbyt rzadka możemy dodać 1-2 łyżki bułki tartej (nie dodawałam). Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, rękoma zwilżonymi formujemy pulpeciki i podsmażamy na patelni. Podsmażone przekładamy do garnka, zalewamy wodą (wody tyle, aby zakryła pulpety), dodajemy połówkę marchewki i gotujemy na wolnym ogniu ok 30-40min. Po ugotowaniu dodajemy bezpośrednio do wrzących pulpetów śmietanę i zagotowujemy, przyprawiamy vegetą i pieprzem, dużą ilością kopru. Sos zagęszczamy mąką rozmieszaną z odrobiną zimnej wody. Smacznego!

środa, 27 sierpnia 2014

drożdżowe precelki

Kolejna wariacja na temat drożdżowego ciasteczka. Tym razem padło na precelki, chrupiące i zarazem mięciutkie w środku. Z tego samego ciasta robię też:świderkimini pączusiepączki z nadzieniemfaworki drożdżowe. Ciasto jest sprawdzone, bardzo często robione, więc polecam z czystym sumieniem.
Składniki na ok 20 sztuk:
2½ szkl mąki
2 czubate łyżki cukru
½ szkl ciepłego mleka
2,5 dag świeżych drożdży
2 żółtka
1 łyżeczka soku z cytryny/wódki
25g rozpuszczonego masła
Przygotowanie: do miseczki wlewamy mleko, wsypujemy cukier, dodajemy drożdże, odstawiamy na 10min w ciepłe miejsce. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka, rozpuszczone masło, sok z cytryny, i przygotowany wcześniej rozczyn z drożdży. Mieszamy dokładanie, przykładamy na stolnicę i wyrabiamy ciasto, podsypując mąką tyle, aby się nie kleiło do rąk i stolnicy. Formujemy kulę i wkładamy do miski lekko oprószonej mąką, przykrywamy ścierką i zostawiamy w ciepłym miejscu na ok 1 godzinę, do momentu podwojenia objętości. kulę ciasta dzielimy na pół. Każdą połowę rozpłaszczamy na ok 0,3-0,5cm, aby powstał prostokąt o bokach 15x30 cm, kroimy paski o szerokości 1,5cm . Każdy pasek rolujemy, zwijamy tak aby powstał precelek, pamiętając że należy mocno docisnąć końce, bo inaczej rozwinie się podczas smażenia. Przygotowane precelki smażymy w głębokim tłuszczu (oleju) na złoty kolor. Posypujemy cukrem pudrem. 


poniedziałek, 25 sierpnia 2014

smażone rozetki

Smażone ciasteczka - rozetki, przez większość kojarzona z dzieciństwem. Aby usmażyć takie ciasteczka musimy posiadać specjalną foremkę z rączką, można ją zakupić na allegro, lub też przeszperać babcine kredensy i zakamarki, właśnie stąd posiadam ten świetny sprzęt. Pierwsze smażenie może sprawiać kłopoty, bo ciasto spływa, bo się nie odkleja, bo za szybko się smaży, bo za wolno, ale po kilku ciastkach wyczujemy o co chodzi i dalsze smażenie będzie szło sprawnie.
Składniki na ok 40 ciasteczek:
3/4 szkl mąki zwykłej, pszennej
1/2 szkl mleka
1 jajko
szczypta soli
1/2 łyżeczki cukru
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Przygotowanie: wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Do rondla lub na patelnię wlewamy olej, ok 1 cm wysokości naczynia. Wkładamy foremkę do oleju i rozgrzewamy olej razem z foremką. Następnie gorącą foremkę zanurzamy w cieście na wysokość ok 1/2 foremki, nie zanurzamy całej foremki, bo wtedy nie będzie możliwe zdjęcie ciasteczka. Zanurzoną foremkę szybko wkładamy do oleju i trzymamy w oleju do momentu zrumienienia. Gotowe ciasteczko zdejmujemy przy pomocy widelca z foremki na ręcznik papierowy, a foremkę odrazu zanurzamy w cieście i smażymy kolejne ciasteczko. Gotowe ciasteczka posypujemy cukrem pudrem. Najlepiej smakują ciepłe. 



niedziela, 24 sierpnia 2014

podudzia faszerowane mięsem mielonym

Przepis na pałki / podudzia z kurczaka nadziane mięsem mielonym, niby prosty przepis, a zmienia smak zwykłego kurczaka. Na przygotowanie należy przeznaczyć chwilę, ponieważ musimy wyjąć kości z pałek i nadziać je mięsem, a potem standardowe pieczenie w piekarniku. Fajny pomysł na codzienny lub niedzielny obiad, lub na wizytę gości. Zaletą nadziewanych pałek jest to, że przy jedzeniu nie trzeba walczyć z kością :) Polecam !
Składniki na 12 podudzi:
12 podudzi z kurczaka
200-250g mięsa mielonego (u mnie wieprzowe)
1 jajko
1/2 kajzerki
2-3 łyżki bułki tartej
cebula
olej
przyprawy: vegeta (domowa vegeta), pieprz, papryka słodka, świeży koperek lub natka pietruszki, jeżeli ktoś woli ostrzejszą wersję to dodajemy paprykę ostrą lub chili. 
Przygotowanie: podudzia myjemy, wycinamy kości, ponownie myjemy, osuszamy. Jak wyjąć kości z podudzia pokazałam tutaj. Przyprawiamy papryką słodką (ostrą), pieprzem, vegetą i odstawiamy. 
Mięso mielone wrzucamy do miski, dodajemy jajko, pół namoczonej w wodzie i odciśniętej kajzerki, vegetę, pieprz, drobno posiekany koperek lub natkę, pół posiekanej cebuli, bułkę tartą, całość wyrabiamy na jednolitą masę. Każde podudzie nadziewamy mięsem mielonym, wciskając jak najwięcej do środka, układamy w naczyniu żaroodpornym delikatnie posmarowanym olejem. Dodajemy pozostałe pół cebuli. Tak przygotowane podudzia wstawiamy do piekarnika na 1 godzinę 20min w 200 stopniach.

jak wyjąć kości z podudzi z kurczaka?

Aby zrobić faszerowane podudzia należy z nich wyjąć kości. Poniżej na zdjęciach przedstawiam jak to zrobić. 
Klikając na zdjęcie powiększymy je i będzie bardziej widoczne.

podudzie z kurczaka układamy na desce do krojenia.

przecinamy skórę i mięso wokół dolnej części podudzia, w miejscu wskazanym na zdjęciu

Odkrawamy mięso wokół górnej części kości

mięso powoli, kawałek po kawałku odsuwamy nożem w stronę dolnej części podudzia

kość możemy postawić pionowo wówczas łatwiej odkrawać mięso

oddzielamy mięso aż do miejsca przecięcia dolnej części podudzia

ściągamy ręką całe oddzielone mięso z kości

wywracamy na drugą stronę i w taki sposób mamy podudzie bez kości gotowe do faszerowania

wtorek, 19 sierpnia 2014

bułeczki pizzowe, mini pizza

Mięciutkie, grube ciasto, ulubione dodatki, podane z sosem - pyszna kolacja, lub obiad. Polecam!
Składniki na 8 bułeczek o średnicy ok 15cm:
ciasto:
3 szkl  mąki (0,5kg)  +do podsypania
30-40g świeżych drożdży
1/2 szkl mleka
3/4 szkl wody
2 łyżki oleju
szczypta soli i pieprzu, opcjonalnie suszone zioła (bazylia, tymianek, oregano)
Przygotowanie: drożdże zalewamy 1/4 szkl ciepłej wody, mieszamy aż się rozpuszczą, mąkę wsypujemy do miski, robimy dołek wlewamy rozpuszczone drożdże. Zostawiamy na 30min (nie mieszamy). Po tym czasie dodajemy olej, 1/2szkl ciepłej (ale nie gorącej wody), 1/2 szkl ciepłego mleka, szczyptę soli, pieprzu i zioła. Mieszamy ręką, ciasto będzie się kleiło, ale chwilę tak mieszamy. Myjemy ręce, na blacie lub stolnicy rozsypujemy odrobinę mąki, wykładamy ciasto z miski i podsypując mąką zagniatamy, pamiętajmy, żeby nie dodać za dużo mąki, bo bułeczki będą twarde. Gotowe ciasto wkładamy do miski posypanej mąką, zakrywamy ścierką, zostawiamy w ciepłym miejscu na około 1 godzinę, w tym czasie podwoi swoją objętość. Gotowe ciasto wykładamy ponownie na blat lub stolnicę posypane delikatnie mąką, nożem kroimy na 8 cześci. Każdą cześć rozgniatamy palcami na placki o grubości ok. 0,5cm, wykładamy na natłuszczoną blachę (tą od piekarnika). Zakrywamy ścierką na czas przygotowywania dodatków. 
Dodatki:
ulubione, na jakie mamy ochotę.
U mnie kiełbasa, ogórek i papryka konserwowe, kukurydza z puszki, ser żółty.

Bułeczki smarujemy albo koncetratem pomidorowym, albo keczupem, wykładamy dodatki, posypujemy serem żółtym. Wstawiamy do piekarnika na ok 15-20min, 200 stopni, grzałka dół plus termoobieg, grzałka góra- dół lub funkcja pizza. Podajemy ciepłe z ulubionym sosem. 

poniedziałek, 4 sierpnia 2014

szarlotka, jabłecznik

Prosty przepis na jabłecznik czy jak ktoś woli szarlotkę. Spód słodkawy, ale nie przesadnie, warstwa kwaskowatych jabłek i kołderka z piany. Proste, a wyśmienite :). Przy okazji możemy użyć naszych polskich jabłek :)
Składniki na spód:
2 szkl mąki
½ szkl cukru pudru
3 żółtka (białka zostawiamy do piany na wierzchu ciasta)
125g margaryny
3 łyżki śmietany 12% lub 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie: Z mąki, cukru pudru, żółtek, margaryny, śmietany i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Rozkładamy na blasze o wymiarach 24x29cm. Widelcem nakłuwamy ciasto, wstawiamy do lodówki na 10min, a w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (grzałka góra dół, ładnie upiecze się też w piekarniku gazowym. Jak nagrzejemy piekarnik wstawiamy ciasto na 20min.
Składniki na warstwę jabłek:
1 kg jabłek (u mnie genewa)
2-3 czubate łyżki bułki tartej
Przygotowanie: jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odciskamy rękoma sok z jabłek, przekładamy je do miski i dosypujemy 2-3 bułki tartej. 
Składniki na piankę:
3 białka (co zostały z przygotowania spodu)
1/2 szkl cukru pudru
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie: białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną i miksujemy do połączenia składników.

Jak ciasto już jest podpieczone przez 20min, to wykładamy równomiernie jabłka, a na wierzch pianę. Wsuwamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 20-25min. Zostawiamy do wystygnięcia. 

piątek, 1 sierpnia 2014

mini naleśniczki biszkoptowe

Proste, szybkie naleśniczki, bardzo puszyste i delikatne, można podawać bez dodatków, z dżemem, sokiem malinowym, bitą śmietaną, zwykłą śmietaną, z sosami owocowymi... Z tych samych naleśników możemy wyczarować stonogę, która na pewno spowoduje uśmiech na twarzy dziecka. Pomysł na stonogę gdzieś, kiedyś widziałam, a przepis jest autorski.
Składniki na ok.25-30 sztuk małych 4-5 cm naleśniczków:
1 jajko
150ml mleka
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia
5 czubatych łyżek mąki
1 łyżka cukru
Przygotowanie: żółtko, mleko, proszek do pieczenia, sól, cukier i mąkę miksujemy, ma powstać gęste ciasto naleśnikowe (w razie potrzeby dolać mleko lub dosypać mąki), następnie dodajemy ubite sztywno białko i mieszamy łyżką. Rozgrzewamy patelnię i smażymy na suchej (przy pierwszej partii możemy delikatnie posmarować olejem), nakładając łyżka niewielkie porcje, smażymy z obu stron na złoto. Aby wykonać stonogę musimy jeszcze usmażyć czułka również z tego samego ciasta. Usta i oczka robimy z dżemu, jogurtu, czy serka. Smacznego :)!



Printfriendly