poniedziałek, 23 czerwca 2014

ciasto latte macchiato

Kiedyś przemknęło mi ciasto na bazie ciemnego biszkopta, z biszkopcikami nasączonymi kawą jak w tiramisu, dziś z okazji dnia ojca postanowiłam je zrobić, przepis jest wymyślony przeze mnie (zlepek innych ulubionych przepisów). Biszkopt rzucany kakaowy już był tutaj na blogu, krem to krem tortowy ze śmietaną i serkiem mascarpone ( np. tutaj), tiramisu też było . A masa krówkowa to inwencja twórcza. Gorąco polecam ciasto, jest pyszne, niezbyt słodkie, podzielne. Myślę, że przepis też można wykorzystać do przygotowania takiego tortu. 
Biszkopt kakaowy z tego przepisu tylko wykonany w prostokątnej blaszce: 
Składniki:
5 jajek
⅔ szkl mąki pszennej
⅓ szkl kakao
¾ szkl cukru pudru
*** nie dodajemy proszku do pieczenia
Przygotowanie: żółtka oddzielamy od białek. Z białek ubijamy pianę, dodajemy w małych porcjach cukier puder, żółtka (używając miksera). Mąkę mieszamy z kakao, dodajemy do ubitej masy (nie używamy miksera) łyżką / szpatułką delikatnie mieszamy. Masę wlewamy do blaszki 24x28 (na spód papier do pieczenia, nie smarujemy niczym brzegów). Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 25-35min (do suchego patyczka). Po upieczeniu rzucamy w formie po blat z wysokości ok 50-60cm i wstawiamy do wyłączonego uchylonego piekarnika do wystygnięcia. Brzegi ciasta oddzielamy nożem oraz kroimy na placki dopiero po całkowitym wystygnięciu. Biszkopt ostudzony przecinamy na 2 placki.

Składniki na krem śmietankowy:
300-400ml śmietany 30%
250g serka mascarpone
2 czubate łyżki cukru pudru cukru pudru
Przygotowanie: schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, i serek mascarpone, miksujemy chwilę do połączenia składników na niskich obrotach miksera.

Ponadto:
1 opakowanie masy krówkowej
1 opakowanie (180g) okrągłych biszkoptów
kakao
1,5 szkl zaparzonej kawy rozpuszczalnej (3 łyżeczki kawy na ok 350ml wrzątku) można lekko posłodzić.

Przygotowanie: biszkopt układamy w tej samej foremce co piekliśmy, rozsmarowujemy 1/2 puszki masy krówkowej, wykładamy 1/3 kremu, układamy warstwę biszkoptów maczanych w zimnej kawie, następnie połowę pozostałego kremu, placek biszkopty, pozostałą masę krówkową, resztę kremu, biszkopty maczane w kawie,  na wierzch obficie posypujemy kakao i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

7 komentarzy:

  1. pyszności, wygląda rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. polecam gorąco :) naprawdę pycha, do kawy idealne

      Usuń
  3. Świetne ciasto:) ja sama często piekę ciasto z 3przepisów:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no właśnie, wtedy można stworzyć ciekawe ciasto z ulubionych części innych przepisów :)

      Usuń
  4. Mmm, to zdecydowanie moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly