piątek, 25 października 2013

ciasto czekoladowe

Ciasto bardzo czekoladowe, z daktylami, śliwkami i kawałkami czekolady. Wilgotne, niezbyt słodkie, coś dla czekoladoholików. Kolejny przepis z magicznego zeszytu.
Składniki:
60g daktyli suszonych
60g suszonych śliwek
6 łyżek soku jabłkowego (z kartonika)
4 jajka
¾ szkl mąki
¾ szkl cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 czubate łyżki czekolady w proszku lub cappuccino
2 czubate łyżki kakao
1 czekolada deserowa
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie: daktyle i śliwki kroimy drobno, wrzucamy do garnka, zalewamy sokiem jabłkowym i gotujemy na wolnym ogniu, ciągle mieszając do powstania jednolitej masy (można ułatwić sobie i poprostu użyć blendera i zagotować). Studzimy. Jajka ucieramy z cukrem na jasną masę (używając miksera), dodajemy mąkę, czekoladę sypką/cappuccino, kakao, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy mikserem, dodajemy daktyle ze śliwkami, oraz drobno posiekaną czekoladę (ok 3x3mm). Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika 200 stopni na 40-45min (do suchego patyczka). Wierzch można polać polewą czekoladową, ale ciasto jak tak bardzo czekoladowe, że nie potrzebuje polewy. Smacznego!

środa, 23 października 2013

faworki, chrusty (przepis II)

Faworki już były na blogu, kruche, chrupiące, cieniutkie (FAWORKI), natomiast te są mięciutkie, pulchne, grube. Kojarzą mi się z babcią, która często robiła chrusty oraz pępuchy (pączki). Smaki dzieciństwa! Z góry przepraszam za jakość zdjęcia, ale były robione późnym wieczorem, a następnego dnia nie było obiektów do fotografowania :)
Składniki:
6 żółtek
1 duża gęsta śmietana 12-18% (400ml)
2 czubate łyżki cukru
1 łyżka octu (podczas smażenia nie będą chłonęły tłuszczu)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
mąka (ilość mąki bliżej nie określona, u mnie było to ok 500g)
olej do smażenia
Przygotowanie: do miski dodajemy wszystkie składniki oprócz mąki, mieszamy i dodajemy mąkę, lepiej dodać mniej mąki i dosypywać, ciasto ma być miękkie, ale nie lepić się do rąk. Jak dodamy za dużo mąki to gotowe faworki będą twarde. Przygotowane ciasto dzielimy na 4 części, każdą wałkujemy na ok 3mm, zwijamy faworki tak jak na zdjęciu poniżej. Smażymy na głębokim tłuszczu na złoto. Posypujemy cukrem pudrem. 

poniedziałek, 21 października 2013

karkówka w sosie, bitki

Proste danie same się obroni. Ta wersja bywa u nas bardzo często i wykorzystujemy nie tylko karkówkę, ale i schab, szynkę, pierś z kurczaka. Podajemy z ziemniakami, makaronem bądź ryżem. 
Składniki:
6 kotletów z karkówki wieprzowej
1 duża cebula
1 marchewka
mąka
olej
przyprawy: vegeta (przepis na domową vegetę), sól, pieprz, papryka słodka, liść laurowy
Przygotowanie: kotlety myjemy, osuszamy, obtaczamy w mące, smażymy przez chwilę na oleju i przekładamy do garnka. Cebule kroimy w kostkę podsmażamy na oleju, przekładamy do kotletów, zalewamy 2 szkl wody, trzemy na drobnych oczkach marchew, dodajemy liść laurowy i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 40-50min (aż mięso będzie ugotowane), doprawiamy vegetą, solą, pieprzem, papryką.
*jeżeli podczas gotowania woda wyparuje, należy dolać wrzątku.

batoniki musli

Coś dla miłośników "ziarna" :). Słodkie batoniki owsiano - sezamowo - migdałowo - pestkowe. Bardzo sycące, idealne do zapakowania do pracy, szkoły,czy na drogę. Polecam! Za przepis dziękuję Basi Z. 
Składniki:
1 puszka mleka słodzonego zagęszczonego skondensowanego 530g (ale nie masy krówkowej)
2 szklanki płatków owsianych
1 garść migdałów w płatkach (5 dag)
1 garść sezamu (5dag)
1 garść słonecznika łuskanego 
Przygotowanie: do miski wlewamy mleko, dodajemy płatki owsiane, słonecznik, na suchej patelni podprażamy przez chwilę sezam z migdałami, dodajemy do mleka, dokładnie mieszamy. Blaszkę 24x28cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy przygotowaną masę, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika na 40min w 140 stopniach. Zostawiamy do wystygnięcia, kroimy w prostokąty. Składniki można dowolnie modyfikować.

czwartek, 17 października 2013

oszukane gołąbki

Gołąbki to pyszne, ale pracochłonne danie, alternatywą są oszukane gołąbki, czyli kotlety z kapustą w środku. Równie pyszne, soczyste, pełne smaków, z sosem pomidorowym. Polecam!
Składniki na 12 dość sporych gołąbków:
0,5kg mięsa mielonego wieprzowego
¼ niewielkiej główki kapusty (poszatkowanej wychodzi 3 szklanki)
2 torebki ryżu ugotowanego al dente (200g)
1 mała cebula
1 jajko
przyprawy: vegeta (przepis na domową vegetę), sól pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
500ml przecieru pomidorowego
wrzątek
olej
Przygotowanie: do miski wrzucamy mięso mielone, bardzo drobno poszatkowaną kapustę, jajko, ugotowany przestudzony ryż, pokrojoną drobno cebulę, vegetę, sól, pieprz. Dobrze wyrabiamy, formujemy kotlety i chwilę podsmażamy na odrobinie oleju, przekładamy do naczynia żaroodpornego (bardzo delikatnie, bo mogą się rozpadać), zalewamy wrzątkiem do ¾ wysokości kotletów, dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego, kilka liści laurowych, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika w 200 stopniach, po godzinie, zalewamy przecierem pomidorowym, doprawiamy vegetą i pieprzem i pieczemy bez przykrycia ok 20min. Smacznego!

sobota, 12 października 2013

kluseczki z serka homogenizowanego

Kluseczki tzw kładzione, na bazie serka homogenizowanego waniliowego. Kiedyś robiłam je tylko dla synka w okolicach 10 miesiąca życia, a teraz to robię nam wszystkim na kolację. Pyszne podawane z śmietaną i dżemem, lub owocami. Polecam!
Składniki:
1 małe opakowanie serka homogenizowanego waniliowego (150g)
1 żółtko
3-4 czubate łyżki mąki pszennej
Przygotowanie: do miseczki dajemy serek, żółtko i mąkę, mieszamy, ciasto będzie gęste. W garnku zagotowujemy wodę. Bierzemy 2 łyżki stołowe, maczamy we wrzątku, na łyżkę bierzemy przygotowane ciasto, drugą łyżką zamoczoną we wrzątku odrywamy kawałki ciasta z tej pierwszej łyżki i wrzucamy na wrzątek. Następnym razem zrobię zdjęcia, bo może ciężko mnie zrozumieć ;) Czym mniejsze kluseczki tym bardziej miękkie i smaczniejsze. Kluseczki gotujemy bardzo krótko, niecałą minutę. Podajemy ze śmietaną / jogurtem i dżemem, owocami, lub polane rozpuszczonym masłem , cukrem i cynamonem. Polecam!

piątek, 11 października 2013

kopytka

Kopytka to potrawa z ziemniaków. Można jeść je same, podsmażone z cebulką i kiełbasą, polane masłem, lub jako dodatek do dań np. do sosów, gulaszu.
Składniki (duża porcja):
1 kg ugotowanych ziemniaków
2 jajka
vegeta (przepis na domową vegetę), pieprz
mąka ilość zależna jest od wilgotności ziemniaków, u mnie ok 1,5 szkl
Przygotowanie: ziemniaki ugotowane w osolonej wodzie, całkowicie ostudzone, przepuszczamy przez praskę lub maszynkę, dodajemy, jajka, przyprawy i mąkę, zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Masa może się trochę kleić, nie może też być bardzo mączna, ponieważ kopytka będą twarde. Stolnicę posypujemy mąką, bierzemy kawałek przygotowanego ciasta i robimy wałeczek, trochę go spłaszczamy i kroimy na kawałeczki, jak na zdjęciu. Przygotowane kopyta wrzucamy porcjami do wrzącej osolonej wody, po wypłynięciu na wierzch, gotujemy jeszcze ok 1-2min. Wyjmujemy i rozkładamy jeden obok drugiego, położenie jeden na drugi spowoduje, ze się skleją. Smacznego!

ciasto Stefania

Przepis wygrzebałam z magicznego zeszytu. Przygotowanie zajmuje dosłownie 10minut, tyle, że potem trzeba odczekać aż zgęstnieje. Niezbyt słodkie, wilgotne, tanie ciasto. Inna nazwa to "kaszkowiec" 
Składniki:
1 litr mleka
¾ szkl cukru
1 cukier waniliowy
250 g margaryny
2 czubate łyżki kakao
1 szkl kaszy manny (u mnie błyskawiczna)
4 - 5 opakowania herbatników (ok 30 sztuk)
Przygotowanie: blaszkę 24x28cm, wykładamy folią spożywczą, na spodzie układamy warstwę herbatników. Mleko wlewamy do garnka, dodajemy margarynę, cukier, cukier waniliowy, zagotowujemy mieszając, aby margaryna się rozpuściła. Do wrzącego dolewamy kakao rozmieszane z niewielką ilością wody, oraz ciągle mieszając trzepaczką wsypujemy kaszę, aby nie powstały grudki. Gotujemy ok 1-2 minutki, ciągle mieszając. Wylewamy całość na przygotowane herbatniki, wyrównujemy, i układamy kolejną warstwę herbatników. Odstawiamy do ostygnięcia. 
W między czasie przygotowujemy polewę:
1/3 margaryny
2 czubate łyżki kakao
1 łyżka wody
4 płaskie łyżki cukru
1 łyżka śmietany 12-18%
Wrzucamy wszystko do garnka i zagotowujemy, ciągle mieszając, gotujemy do momentu lekkiego zgęstnienia. Zalewamy ciasto i studzimy, chłodne wstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny. 

środa, 9 października 2013

Serowe ciasteczka z cukrem

Ciasteczka wyglądają trochę na francuskie, bo po upieczeniu widać warstwy ciasta. Są chrupiące, idealne do herbatki. Podobne ciasteczka robiłam TUTAJ. A ten przepis podpatrzony na Planecie Smaku.
Składniki (ok 60 sztuk):
2 szklanki mąki pszennej
2 żółtka
200g masła zamrożonego
200g sera twarogowego półtłustego
pół szkl cukru do obtoczenia
Przygotowanie: do dużej miski zcieramy masło na grubych oczkach (na tarce jarzynowej), dodajemy ser biały i mąkę, łączymy składniki, powstaną grudki, dodajemy wtedy żółtka i zagniatamy ciasto, formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na 30-60min. Po ochłodzeniu ciasto rozwałkowujemy na grubość 2-3mm, szklanką wykrawamy kółka. Do miseczki wsypujemy cukier, kółko dociskamy do cukru, aby trochę jego się przykleiło, składamy na pół i jeszcze raz na pół, układamy na blasze na papierze do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy, pieczemy w 200 stopniach przez 25-30min. Smacznego! 


niedziela, 6 października 2013

bułeczki maślane

Bułeczki maślane co prawda w niczym nie przypominają tych kupnych, które uwielbiam, ale i tak są pyszne. Są bardzo delikatne, puszyste, o maślanym smaku, a spieczony wierzch chrupiący. Moje prawie dwuletnie dziecko jest zachwycone nimi. A my jadamy z dżemem. Polecam! Przepis zaczerpnięty z chleby.info.
Składniki:
800g mąki pszennej
30g świeżych drożdży
250ml ciepłego mleka
2 jajka
100 g masła + 100g do posmarowania
5 czubatych łyżek cukru
łyżeczka soli
Przygotowanie: do miski wsypujemy mąkę, robimy dołeczek, do którego dajemy drożdże, zalewamy ciepłym mlekiem, mieszamy drożdże z mlekiem (mąka też częściowo się wymiesza, bo nie da się tego uniknąć), aby się połączyły i zostawiamy na 15min. W drugim naczyniu ucieramy cukier z jajkami, na jasną masę przy pomocy blendera lub miksera (ok 2-3min miksowania). Do mąki z drożdżami i mlekiem dodajemy jajka, rozpuszczone masło (100g), sól. Mieszamy i wyrabiamy dokładanie przez 15-20min, ciasto będzie się kleiło nawet pod koniec wyrabiania, ale tak ma być. Przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę. Po tym czasie krótko wyrabiamy i formujemy bułeczki, u mnie 18 sztuk. Aby pomóc przy formowaniu można podsypywać mąką wówczas nie będzie lepiło się do rąk. Układamy na blasze posmarowanej masłem zostawiając odstępy między bułeczkami. Bułeczki smarujemy rozpuszczonym masłem (50g), posmarowanie boków bułeczek powoduje, że po upieczeniu łatwo odrywają się od siebie. Posmarowane bułeczki zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok 1 godzinę, po tym czasie ponownie smarujemy masłem (50g). Wstawiamy do piekarnika na 25-30min w 180 stopniach. 
wyrośnięte ciasto
gotowe bułeczki przed wyrośnięciem
gotowe wyrośnięte bułeczki

piątek, 4 października 2013

zupa krem brokułowy

Kolejna propozycja na zupę krem, tym razem w roli głównej brokuł, zdrowa, pożywna, pyszna.
Składniki:
1 mały brokuł (może być mrożony)
3-4 duże ziemniaki
1 marchewka
bulion warzywny lub woda
100ml smietany 30-36%
przyprawy: vegeta (przepis na domową vegetę), pieprz
Przygotowanie: brokuła myjemy, obcinamy różyczki, karcz wyrzucamy, a różyczki wkładamy do garnka, dodajemy obrane pokrojone na 4 części ziemniaki, oraz marchewkę, zalewamy wodą lub bulionem tak do 2/3 wysokości warzyw i gotujemy ok 20-30min, do ugotowania się warzyw. Blendujemy, dodajemy śmietanę, przyprawiamy, jeszcze raz zagotowujemy. Podajemy z pieczywem lub grzankami. 

wtorek, 1 października 2013

świderki

Świderki to odmiana pączków drożdżowych, bez nadzienia, charakterystycznie zwinięte, w cukierniach spotykane zazwyczaj oblane lukrem. Proponuję wersję lżejszą, czyli oprószone cukrem pudrem. Bardzo delikatne, mięciutkie, pulchne. 
Składniki na 12 sztuk:
2½ szkl mąki
2 czubate łyżki cukru
½ szkl ciepłego mleka
2,5 dag drożdży
2 żółtka
1 łyżeczka soku z cytryny
25g rozpuszczonego masła
Przygotowanie: do miseczki wlewamy mleko, wsypujemy cukier, dodajemy drożdże, odstawiamy na 10min w ciepłe miejsce. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka, rozpuszczone masło, sok z cytryny, i przygotowany wcześniej rozczyn z drożdży. Mieszamy dokładanie, przykładamy na stolnicę i wyrabiamy ciasto, podsypując mąką tyle, aby się nie kleiło do rąk i stolnicy. Formujemy kulę i wkładamy do miski lekko oprószonej mąką, przykrywamy ścierką i zostawiamy w ciepłym miejscu na ok 1 godzinę, do momentu podwojenia objętości. kulę ciasta dzielimy na pół. Każdą połowę kroimy na 6 kawałków wzdłuż, tak aby powstały paski. Każdy pasek rolujemy, składamy  na pół i skręcamy w świderek. Przygotowane świderki smażymy w głębokim tłuszczu (oleju) na złoty kolor. 

Printfriendly