niedziela, 30 czerwca 2013

pizza z szynką i pieczarkami

Kolejny pomysł na pizzę, tym razem prosta, niewielka ilość składników, a jaka pyszna. Polecam!
Składniki na ciasto:
2szkl mąki pszennej
3/4 szkl wody
2,5 dag drożdży
szczypta soli, odrobina bazylii, oregano i tymianku
Przygotowanie: mąkę wsypujemy do miski, drożdże wkładamy do szklanki zalewamy ciepłą, lecz nie wrzącą wodą, rozpuszczamy drożdże, dodajemy do mąki, dodajemy sól, zioła i chwilę wyrabiamy ciasto, jak za bardzo klei się należy podsypać mąką. Blachę do pieczenia smarujemy masłem, wykładamy przygotowane ciasto i rozwałkujemy lub uciskamy palcami (u mnie średnica spodu to ok 32cm). Odstawiamy na bok.
Dodatki:
1/2 puszki pomidorów blendujemy z dodatkiem vegety, pieprzu i bazylii (a dla chcących szybko zrobić, to po prostu polać keczupem)
kilka plasterków szynki gotowanej pokrojonej w paski lub kostkę
5-6 średniej wielkości pieczarek pokrojonych w plastry
1 kulka mozzarelli pokrojonej w kostkę
2-3 czubate łyżki kukurydzy konserwowej
starty ser żółty
Sos rozprowadzamy na cieście, układamy dodatki, posypujemy serem żółtym i pieczemy ok 15-20min w 200 stopniach. Smacznego!

ciasto grysikowe z truskawkami

Kasza manna albo ją się kocha albo nienawidzi, my uwielbiamy pod każdą postacią, zatem ciasto z kaszą manną też uwielbiamy. Idealne na ciepłe, upalne, letnie dni, zimne ciasto z owocami i galaretką. Pyszności :) pomysł zaczerpnięty z mojewypieki.com
Składniki:
1 litr mleka
1 szkl sypkiej kaszy manny
¾ szkl cukru
1 cukier waniliowy
2 galaretki truskawkowe
2 paczki herbatników lub spód biszkoptowy 
owoce: u mnie truskawki
Przygotowanie: dwie galaretki rozpuszczamy w 750ml wrzątku, odstawiamy do wystudzenia . Mleko z cukrami zagotowujemy, do wrzącego dodajemy szklankę kaszy manny ciągle mieszając energicznie trzepaczką, aby nie powstały grudki, jak pomimo wszystko powstaną masę potraktować blenderem. Zagotować. W foremce 20x20cm lub w tortownicy o śr. 20-23cm układamy herbatniki, wlewamy gorącą masę, chwilę przestudzamy, do ciepłej wciskamy truskawki do połowy ich wysokości. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, jak będzie miało temp. pokojową wstawiamy do lodówki na 30min, po tym czasie wlewamy galaretki i wstawiamy do lodówki na ok 1 godzinę, aby galaretka stężała. 
Porada: tortownicę wykładam folią spożywczą, wtedy ładniej się wyciąga z formy. 


sobota, 29 czerwca 2013

tort śmietankowo - truskawkowy

Pyszny, każdemu znany tort śmietanowy z owocami, a że mamy sezon truskawkowy to tort truskawkowy. Krem na bazie śmietany i serka mascarpone, wilgotne placki biszkoptu i pełno truskawek. Pyszności! Przepis zaczerpnięty z mojewypieki.com. Polecam NIEBO W GĘBIE! 
Składniki na biszkopt robiony wg TEGO PRZEPISU :
5 jajek
¾ szkl mąki pszennej
¾ szkl cukru (ja dałam cukier puder)
¼ szkl mąki ziemniaczanej
Przygotowanie: białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy porcjami cukier dalej ubijając, ale na mniejszych obrotach miksera, dodajemy żółtka (nadal wolne obroty), na koniec dodajemy mąkę - mieszamy łyżką, lub jak ja na wolnych obrotach mikserem, tylko tyle czasu, aby połączyły się składniki. Spód tortownicy  o średnicy 20-23cm wykładamy papierem do pieczenia, boków nie wykładamy, nie smarujemy! Wlewamy przygotowane ciasto. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok 30-40min lub do suchego patyczka. 
Po upieczeniu gorący wyjmujemy i rzucamy z wysokości 50-60cm na podłogę, wstawiamy do uchylonego piekarnika do wystygnięcia. Boki ciasta od tortownicy oddzielny nożem dopiero po całkowitym ostygnięciu ciasta. Biszkopt kroimy na 3 placki.

Składniki na krem śmietankowy:
400ml śmietany 30%
500g serka mascarpone
¾ szkl cukru pudru lub mniej zależy od słodkości owoców 
Przygotowanie: schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, i serek mascarpone, miksujemy chwilę do połączenia składników na niskich obrotach miksera. 

Składniki na poncz:
250ml wody
sok z 1 cytryny
1 czubata łyżka cukru
Przygotowanie: wodę zagotowujemy dodajemy cukier i wciskamy sok z cytryny, odstawiamy do wystygnięcia.

Owoce: u mnie ok 700g truskawek, mogą być jagody, jeżyny, maliny, borówki, brzoskwinie z puszki, wiśnie i inne owoce jakie kto zapragnie.

Przygotowanie tortu:
jeden spód układamy na paterze nasączamy 1/3 przygotowanego ponczu. Wykładamy 1/3 kremu, rozprowadzamy równo, układamy warstwę owoców pokrojonych w mniejsze kawałki. Przykrywamy kolejnych plackiem biszkoptu, nasączamy, dodajemy krem, owoce, układamy kolejny placek, nasączamy wygładzamy boki ciasta kremem, obsypujemy czekoladą, migdałami, orzechami, lub pozostawiamy w kremie, na wierzch ozdabiamy szprycą z reszty kremu i owocami. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, podajemy schłodzony. Smacznego!!!


biszkopt rzucany

Biszkopt idealny jako spody do ciast i tortów. Przepis zaintrygował mnie rzucaniem ciasta, tak tak rzucaniem ciasta, po upieczeniu gorący w formie należy rzucić z wysokości ok 50-60cm na podłogę, przy tym można rozładować emocje  lub dostać zawału czy płytki na podłodze nie pękną :) ale próbowałam i płytki nie pękły, a biszkopt idealny. Przepis zaczerpnięty ze strony mojewypieki.com. 
Składniki:
5 jajek
¾ szkl mąki pszennej
¾ szkl cukru (ja dałam cukier puder)
¼ szkl mąki ziemniaczanej
*** nie dodajemy proszku do pieczenia
Przygotowanie: białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy porcjami cukier dalej ubijając, ale na mniejszych obrotach miksera, dodajemy żółtka (nadal wolne obroty), na koniec dodajemy mąkę - mieszamy łyżką, lub jak ja na wolnych obrotach mikserem, tylko tyle czasu, aby połączyły się składniki. Spód tortownicy  o średnicy 20-23cm wykładamy papierem do pieczenia, boków nie wykładamy, nie smarujemy! Wlewamy przygotowane ciasto. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok 30-40min lub do suchego patyczka. 
Po upieczeniu gorący wyjmujemy i rzucamy z wysokości 50-60cm na podłogę lub blat, wstawiamy do uchylonego piekarnika do wystygnięcia. Boki ciasta od tortownicy oddzielny nożem dopiero po całkowitym ostygnięciu ciasta. Biszkopt kroimy na 3 placki.

piątek, 28 czerwca 2013

stripsy z kurczaka

Kto nie kocha fast food'u ? prawie każdy, owszem i my czasem zaglądamy i zjadamy te nie zdrowe jedzenie :) Po wielu próbach odkryłam idealny przepis na STRIPSY z kurczaka a'la KFC. Chrupiąca panierka, pyszny kurczak, podane z frytkami - same grzechy, ale jakie pyszne. Polecamy!!!
Składniki:
0,5kg piersi z kurczaka
1 jajko
1/3 szkl mleka
1/2 szkl mąki pszennej + mąka do obtaczania
przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka, papryka ostra
olej do smażenia
Przygotowanie: kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż na ok 0,5cm grubości paski, przekładamy do miski, przyprawiamy (pieprz, sól, papryka słodka, papryka ostra). W drugim naczyniu przygotowujemy ciasto podobne do naleśnikowego, czyli 1 jajko, 1/3szkl mleka i 1/2szkl mąki, sól, dokładnie mieszamy, zalewamy ciastem kurczaka i łyżką mieszamy, żeby pokryć ciastem każdy kawałek. Do czystej miski wsypujemy mąkę ( ok 1-1,5szkl) wkładamy po 2-3 kawałki kurczaka tak, żeby się nie dotykały, potrząsamy miską, aby mąka obtoczyła kurczaka. Nie polecam obtaczania rękoma, wtedy panierka nie wychodzi taka ładna. Tak przygotowane kawałki kurczaka smażymy w głębokim tłuszczu ( na patelni, rondlu lub frytkownicy). Smażymy na złoto, a następnie przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz. Podajemy z frytkami i sosem! smacznego!!
Sos czosnkowy: majonez, jogurt grecki lub naturalny, wyciśnięty ząbek czosnku, sól pieprz. Majonez wymieszać z jogurtem (proporcje 1:1) dodać czosnek, doprawić solą i pieprzem.
Sos majonezowo - keczupowy: majonez wymieszać z keczupem, doprawić solą i pieprzem.



czwartek, 27 czerwca 2013

placki z cukinii

Proste, smaczne placuszki z cukinii. 
Składniki:
1 cukinia
1 jajko
3 czubate łyżki mąki
przyprawy: vegeta, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie: cukinię myjemy, obieramy (lub jak ktoś woli to można nie obierać), przecinamy wzdłuż, łyżką wydrążamy pestki, tarkujemy na tarce jarzynowej na grubych oczkach, dodajemy jajko, mąkę, przyprawy, mieszamy, jeżeli jest zbyt rzadkie dodajemy jeszcze troszkę mąki. Smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron na rumiano,  po usmażeniu odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. Smacznego!


środa, 26 czerwca 2013

schab w sosie śmietanowo - pieczarkowym

Może nie wygląda za ładnie, ale obiecuję w smaku pyszny, kawałek chudego schabu w sosie na bazie śmietany i pieczarek. Doskonale smakuje z ziemniakami. 
Składniki:
6 plastrów surowego schabu
2 średniej wielkości cebule
20dag pieczarek
400ml śmietany 30% lub 36%
300ml bulionu ( z 1 kostki rosołowej)
olej
mąką do zagęszczenia
przyprawy: vegeta, pieprz
Przygotowanie: Schab myjemy, osuszamy, na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju podsmażamy chwilę schab z obu stron ( po 1min na stronę). Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki, na patelnię z olejem po podsmażaniu schabu wrzucamy cebulę podsmażamy ok 1,5min, dodajemy pieczarki, smażymy ok 3min. Do garnka wkładamy podpieczony schab, pieczarki z cebulą, zalewamy bulionem i gotujemy ok 1h 20min, dodajemy śmietanę i doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy vegetą i pieprzem, mąkę rozprowadzamy z wodą i wlewamy do gotującego się, w ten sposób zagęścimy sos. Podajemy z ziemniakami, makaronem. Smacznego!

poniedziałek, 24 czerwca 2013

Pizza wiejska

Przepisów na ciasto do pizzy jest kilka, jedne dłużej się robi, drugie raz dwa. Oto przepis na najszybsze ciasto, najczęściej robione u mnie w domu. Pizza wiejska z dodatkiem jajka, boczku, kiełbasy, szczypiorku i wiele innych...
Składniki na ciasto:
2szkl mąki pszennej
3/4 szkl wody
2,5 dag drożdży
szczypta soli, odrobina bazylii, oregano i tymianku
Przygotowanie: mąkę wsypujemy do miski, drożdże wkładamy do szklanki zalewamy ciepłą, lecz nie wrzącą wodą, rozpuszczamy drożdże, dodajemy do mąki, dodajemy sól, zioła i chwilę wyrabiamy ciasto, jak za bardzo klei się należy podsypać mąką. Blachę do pieczenia smarujemy masłem, wykładamy przygotowane ciasto i rozwałkujemy lub uciskamy palcami (u mnie średnica spodu to ok 32cm). Odstawiamy na bok.
Dodatki:
1/2 puszki pomidorów blendujemy z dodatkiem vegety, pieprzu i bazylii
kiełbasa
boczek parzony
szynka wiejska
1 jajko ugotowane na twardo
3 łyżki kukurydzy konserwowej
kilka kawałków papryki konserwowej pokrojonej w plastry
szczypiorek
starty ser żółty
Sos rozprowadzamy na cieście, układamy dodatki, posypujemy serem żółtym i pieczemy ok 15-20min w 200 stopniach. Smacznego!



niedziela, 23 czerwca 2013

kieszonki schabowe z pieczarkami

Alternatywa dla zwykłego kotleta schabowego. Kieszonki schabowe nadziewane podsmażonymi pieczarkami z cebulą... 
Składniki:
5 plastrów surowego schabu
150g pieczarek
1 mała cebula
bułka tarta
1 jajko
przyprawy: vegeta, pieprz,
olej do smażenia
Przygotowanie: schab zbijamy tłuczkiem jak na kotlety, uważając, żeby nie przerwać mięsa, bo nadzienie będzie wypadało. Przyprawiamy vegetą i pieprzem. Na patelni na niewielkiej ilości oleju smażymy cebulkę i pieczarki drobno pokrojone, przyprawiamy. Jak woda z pieczarek odparuje, znaczy, że są gotowe. Łyżką nakładamy na pieczarki na schab, składamy na pół. W misce rozmącamy jajko, na talerz wysypujemy bułkę tartą. Gotowe kieszonki maczamy w jajku, obtaczamy w bułce (ostrożnie, uważając, żeby pieczarki nie wypadły). Smażymy na patelni z olejem, na rumiano z każdej strony. Podajemy z ziemniakami. Smacznego!


Printfriendly