sobota, 27 kwietnia 2013

kotlety z kurczaka z pieczarkami i serem żółtym

Propozycja na inne kotlety z kurczaka, kurczak jest krojony w kawałeczki, z dodatkiem pieczarek, sera żółtego.. naprawdę pyszotka!
Składniki
0,5kg piersi z kurczaka
6 średniej wielkości pieczarek
100g startego sera żółtego 
2 jajka
2 czubate łyżki majonezu
4 czubate łyżki mąki
vegeta natur, pieprz
Przygotowanie: kurczaka kroimy w kostkę ok. 0,5x0,5 cm, pieczarki myjemy, kroimy w drobną kostkę. Do miski wkładamy: kurczaka, pieczarki, starty ser żółty, wbijamy 2 jajka, dodajemy majonez, mąkę, i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką wykładamy na patelnię przygotowanego kurczaka i smażymy na złoty kolor. Smacznego!

piątek, 26 kwietnia 2013

karkówka w coca-coli

Bardzo znany przepis na karkówkę... dla mnie pyszna, rozpływa się w ustach z fajnym sosem, do ziemniaków i surówki. Pomysł na obiad nie tylko niedzielny, bo naprawdę łatwo i szybko się robi.
Składniki:
1kg karkówki
1szkl sosu barbecue (najlepiej pikantno-grillowy)
1 szkl oryginalnej coca-coli
1 duża cebula
Przygotowanie: karkówkę myjemy, osuszamy przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy pokrojoną cebulę. W naczyniu mieszamy sos i colę, zalewamy mięso, przewracając je, aby każdy kawałek był pokryty sosem. Można odstawić na 1 godzinę do "przegryzienia" mięsa, ale ja nie zostawiam, wkładamy do piekarnika na 180 stopni na ok 1,5 godziny. Podczas pieczenia sos wyparuje i zgęstnieje. 
Smacznego!

środa, 24 kwietnia 2013

tiramisu deser

Przepyszny deser dla miłośników kawy i nie tylko... to będzie najlepszy z najlepszych moich deserów, koniecznie musicie spróbować! 
 Składniki:
250g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
2 żółtka
8 długich biszkoptów
0,5 szkl mocnej kawy rozpuszczalnej
Przygotowanie: zaparzam kawę, osobiście daję 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej i zalewam połową szklanki wrzątku, odstawiam do wystygnięcia. Jajka myję, wkładam do garnka zalewam wrzątkiem, po chwili wyjmuję. Oddzielam żółtka, które daję do miski, dodaję 2 łyżki cukru pudru i miksuję na bardzo jasną masę. Zamiast żółtek można dodać likier ajerkoniakowy. Do masy dodaję mascarpone i dokładnie mieszam. Przygotowuję 4 lampki do wina, biszkopty kroje na pół, maczam w kawie, układając dwie połówki na dnie naczynia, łyżkę masy, znowu dwie połówki biszkoptów maczanych w kawie i łyżka masy. Wstawiam do lodówki na ok 1 godzinę, przed podaniem posypuję kakao. Smacznego


niedziela, 21 kwietnia 2013

ślimaczki z ciasta francuskiego z parówką i serem

Kolacja, przekąska, ładnie wyglądająca, smaczna, uwielbiana przez wielu... składniki zwykłe, niewyszukane...
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
9 plasterków sera
3 parówki
keczup
Przygotowanie: ciasto francuskie rozwijamy, rozkładamy na nim jeden obok drugiego plasterka ser żółty, na dwóch krótszych końcach ciasta układamy po 1,5 parówki, (1,5 parówki dlatego, ze taką długość ma ciasto), zwijamy jeden i drugi koniec do środka. Kroimy na 1,5cm kawałki, układamy na papierze do pieczenia na blasze i pieczemy w 180 stopniach przez ok 20min, w połowie pieczenia można przewrócić na drugą stronę. My jadamy z keczupem. Smacznego!

czwartek, 18 kwietnia 2013

ciastka owsiane z żurawiną

Kolejna wersja ciasteczek owsianych, tym razem z żurawiną... samo zdrowie :)
Składniki na 12 sztuk:
¾ szkl maki pszennej
1 szkl płatków owsianych
125g margaryny / masła
½ szkl cukru
1 jajko
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ płaskiej łyżeczki soli
½ szkl suszonej żurawiny
½ szkl płatków migdałów
 ½ szkl rodzynek
Przygotowanie: mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sól łączymy w misce. W drugim naczyniu zmiksujemy  margarynę, jajko i cukier na jednolitą masę, dodajemy wymieszaną mąkę z resztą składników, oraz pokrojoną na mniejsze kawałki żurawiną, rodzynki i płatki migdałów. Całość mieszamy. Rękoma formujemy kulki (jak bardzo lepią się do rąk, ręce zwilżyć w wodzie), wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, formujemy placuszek. Pieczemy przez 15-20min w 180 stopniach. Ciasteczka śmiało można przechowywać ok 2 tygodni w szczelnym pojemniku.

domowe krówki

Zawsze kochałam krówki i myślałam, że zrobienie domowych krówek, we własnej kuchni to dłuuuuuga praca.... ale jednak nie, nie trzeba gotować i mieszać mleka przez 2 godziny... 
Składniki:
1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego
¾ szkl cukru
50g margaryny /masła
Przygotowanie: mleko z puszki wlewamy na patelnię, wsypujemy cukier i zaczynamy gotować, ciągle mieszamy, zwłaszcza z brzegów patelni bo tam najszybciej się przypala. Jeżeli chcemy krówki ciągutki to czas gotowania skracamy do ok 10min, jeżeli kruche to 15min (tak było u mnie). Po 10 lub 15 min mamy brązową gęstą masę, wkładamy margarynę i dalej mieszamy na gazie, do rozpuszczenia i połączenia się margaryny z masą. Blaszkę, u mnie keksówka, wykładamy rękawem do pieczenia wysmarowanym masłem. Wylewamy gorącą masę, wyrównujemy łyżką moczoną w wodzie, bo wtedy nie przywiera masa do łyżki. Zostawiamy w temp. pokojowej do ostudzenia, a następnie wkładamy do lodówki, na godzinę, wyciągamy i kroimy.
UWAGA: podczas gotowania nie próbujemy masy, bo jest bardzo gorąca i klejąca, można się poparzyć!!!

niedziela, 14 kwietnia 2013

jajka zapiekane w kajzerce

Pyszny pomysł na kolację lub śniadanie... pomysł zaczerpnięty z programu tvn "pyszne 25" tyle, że zrobione po mojemu...
Składniki na 1 bułkę:
1 kajzerka
1 jajko
plasterek sera żółtego
plasterek wędliny lub boczku
szczypiorek
szczypta soli
keczup
Przygotowanie: nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, bułkę wydrążamy zostawiając wysokie brzegi, wbijamy 1 jajko, solimy, układamy plasterek boczku lub wędliny, troszkę pokrojonego drobno szczypiorku, na wierzch plasterek sera żółtego. Wkładamy do piekarnika na ok.15-20 min. Podajemy z keczupem...

sobota, 13 kwietnia 2013

ciasteczka owsiane

Wreszcie nadeszła wiosna i czas zgubić troszkę tłuszczyku po zimie, a zima była dłuuuuga...ale trzeba coś zjeść słodkiego, dlatego zrobiłam ciasteczka owsiane, zdrowe, pyszne, ale jakby nie było to nadziewane czekoladą :) 
Składniki na 12 sztuk:
¾ szkl maki pszennej
1 szkl płatków owsianych
125g margaryny / masła
½ szkl cukru
1 jajko
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ płaskiej łyżeczki soli
100g posiekanej czekolady gorzkiej
½ szkl płatków migdałów
10 szt suszonej moreli lub ½ szkl rodzynek
Przygotowanie: mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sól łączymy w misce. W drugim naczyniu zmiksujemy  margarynę i cukier na jednolitą masę, dodajemy wymieszaną mąkę z resztą składników, oraz posiekaną czekoladę, bardzo drobno pokrojone morele i płatki migdałów. Całość mieszamy. Rękoma formujemy kulki (jak bardzo lepią się do rąk, ręce zwilżyć w wodzie), wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, formujemy placuszek. Pieczemy przez 15-20min w 180 stopniach. Ciasteczka śmiało można przechowywać ok 2 tygodni w szczelnym pojemniku. 

piątek, 12 kwietnia 2013

pizzerinki

Pizza w mini wersji, niby to samo, a smakuje inaczej... moja uwielbiana kolacja...
Składniki:
ciasto:
2 szkl mąki
25g drożdży
¾ szkl ciepłej wody
szczypta soli
płaska łyżeczka bazylii suszonej
Przygotowanie: do miski wsypujemy mąkę, do wody dodajemy drożdże rozpuszczamy, dolewamy do mąki, dosypujemy bazylię i sól. Dokładnie mieszamy. Dzielimy na 6 części, formujemy kulkę, wałkujemy podsypując mąką na bardzo cienki placek o średnicy ok 15cm.
dodatki jakie kto lubi, u mnie:
sos do spagetii (ze słoika), ewntualnie keczup, lub koncetrat pomidorowy
salami
ser żółty
ser mozzarella
papryka konserwowa
kukurydza
oregano
Wszystkie dodatki układamy na ciasto i wstawiamy do nagrzanego do 180stopni piekarnika, pieczemy ok 12-15min. Podajemy z sosem lub z keczupem.


poniedziałek, 8 kwietnia 2013

piramidki schabowe

Kotlet schabowy - uwielbiany przez wielu, ale czy musi być nudny? oto pomysł na inne wydanie kotleta - piramidki schabowe - pieczarki, kukurydza, papryka, ser żółty, wszystko zapieczone. Smakowicie brzmi i smakowicie wygląda. Za przepis dziękuję koleżance Ilonie :) 
Składniki na 5 piramidek:
kotlety schabowe 5 sztuk (schab, jajko, bułka tarta, przyprawy)
1/2 puszki kukurydzy konserwowej
2 duże kawałki papryki konserwowej
200g pieczarek
1 mała cebula
przyprawy: vegeta (sól), pieprz
musztarda (u mnie sarepska)
ser żółty
Przygotowanie: schab myjemy, osuszamy, tłuczemy, przyprawiamy vegetą i pieprzem, maczamy w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej i smażymy z obu stron na rumiano. Pieczarki myjemy  kroimy w kosteczkę, cebulę obieramy i kroimy drobno, na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, chwilę podsmażamy, dodajemy pieczarki i smażymy, przyprawiamy. Upieczonego kotleta smarujemy musztardą (ok 1 czubata łyżeczka, chyba, że ktoś nie lubi to mniej, lub omijamy ten etap), dodajemy trochę usmażonych z cebulą pieczarek, następnie kukurydzę i kilka cienkich pasków papryki, na wierzch starty ser żółty. Całość wkładamy do piekarnika na 180 stopni na ok 15-20min. Smacznego!

niedziela, 7 kwietnia 2013

zupa krem pieczarkowy

Może nie wygląda ślicznie, ale uwierzcie w smaku przepyszne, moja ulubiona zupa, po pomidorowej oczywiście. Smak intensywnie pieczarkowy, gładka konsystencja, a jako dodatek bagietka lub bagietka z serem żółtym zapiekana w piekarniku. 
 Składniki:
0,5kg pieczarek
3 średnie cebule
4 średnie ziemniaki
300 ml śmietany 30%
700ml wody / można ugotować bulion na kości
kostka rosołowa (można ominąć)
olej
przyprawy: sól (vegeta), pieprz
Przygotowanie: obieramy cebulę i kroimy w kostkę, pieczarki myjemy, jeżeli są małe nie ma potrzeby obierania, jeśli większe to obieramy, kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy troszkę oleju (ok.3 łyżki) wrzucamy cebulę, chwilę smażymy, dodajemy pieczarki i smażymy ok. 5min, wrzucamy wszystko do garnka, dolewamy ok. 700ml wody i dodajemy obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy na wolnym ogniu, przez ok. 1 godzinę, odstawiamy i blendujemy do gładkiej konsystencji. Ponownie zagotowujemy, dodajemy kostkę rosołową, wlewamy śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z bagietką. Smacznego!



sobota, 6 kwietnia 2013

pierś z kurczaka w boczku i śmietance

Pyszny pomysł na kurczaka, połączenie boczku i drobiu idealne, sos po upieczeniu ma lekki boczkowy posmak, rewelacja! od dziś w moim domu będzie bardzo często gościł. Pomysł zaczerpnięty od bistromama.pl. Polecam!
Składniki:
3 średniej wielkości pojedyncze piersi z kurczaka
12-15 plastrów boczku (jeżeli jest wąski to będzie potrzeba więcej)
300ml śmietany 30%
przyprawy: sól (vegeta), pieprz
Przygotowanie: piersi z kurczaka myjemy, osuszamy, przyprawiamy vegetą i pieprzem. Owijamy plastrami boczku, które spinamy wykałaczkami. Całość układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy śmietaną. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni na ok 1 godzinę. W trakcie pieczenia przewracamy kilka razy, aby boczek ładnie się zrumienił z każdej strony. Przed podaniem sos należy przemieszać. Smacznego!

piątek, 5 kwietnia 2013

naleśniki czekoladowe

Przepisów na naleśniki jest mnóstwo, dziś propozycja na naleśniki czekoladowe z twarożkiem i owocami. 
Składniki (na ok 5 sztuk):
50g czekolady mlecznej lub gorzkiej
50g margaryny
200ml mleka
2 jajka
1 czubata łyżka kakao
1 czubata łyżka cukru
1 szkl mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie: w rondlu rozpuszczamy margarynę, połamaną na drobno czekoladę, cukier i kakao, po rozpuszczeniu składników ostawiamy na 20min do wystygnięcia. Dodajemy jajka, mleko, mąkę i proszek do pieczenia. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste dodajemy troszkę mleka, a jeżeli za rzadkie dodajemy mąki. Smażymy na patelni z odrobiną masła.
Nadziewamy, w moim przypadku był to serek twarogowy z dodatkiem cukru oraz banany, można wykorzystać wszelkie owoce jakie są w sezonie lub jakie lubicie. 
Smacznego! 

Kruche ciasteczka z marmoladą

Wiem już to byłokruche ciastka maszynowe, ale w nich poprostu się zakochałam, tym razem wersja z marmoladą. Pamiętacie takie? ja pamiętam, ale tylko sklepowe, takich u mnie się nie robiło...
Ciasto przygotowujemy wg przepisu na kruche ciastka maszynowe.

Powtórzę przepis:

Składniki:
60dag mąki pszennej (przelicznik miar i wag znajdziesz tu [klik])
250g masła (ja dałam 200g masła i 50g margaryny)
20dag cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka

dodatkowo marmolada u mnie wieloowocowa

Przygotowanie: do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki masło (masło w temp pokojowej), żółtka, cukier, proszek do pieczenia, wyrabiamy ciasto do jednolitej masy. Przygotowane ciasto  wstawiamy na ok 10min do lodówki, dzielimy na mniejsze kawałki i przeciskamy przez maszynkę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem, do szprycy z płaską końcówką nakładamy marmoladę, wyciskamy pasek na ciastku. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 20-25min, do przyrumienienia.

czwartek, 4 kwietnia 2013

domowy budyń

odkąd pierwszy raz zrobiłam domowy budyń od tej pory ciągle go robię :) niby budyń to budyń, ale z budyniem z torebki nie ma co porównywać. Może Wam zasmakuje i już tylko taki będziecie robić?
Składniki:
500ml mleka
1 żółtko
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 płaskie łyżki cukru
2,5 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie: mleko wlewamy do rondla, odlewamy ok 100ml do naczynia w którym będziemy rozprowadzać składniki. Resztę zagotowujemy z dodatkiem cukru i cukru waniliowego, w naczyniu mieszamy mąkę i żółtko z odlanym mlekiem. Wlewamy do wrzącego mleku, czekamy aż ponownie się zagotuje ciągle mieszając. Smacznego!

kurczak na marchewce i ziemniakach

Pieczone udko lub podudzie, proste, szybkie, "samo się robi". Wszystko w jednym naczyniu pieczone...
Składniki:
podudzia lub udka z kurczaka
5 dużych ziemniaków
2 średnie marchewki
1 średnia cebula
2 łyżki keczupu łagodnego
olej lub margaryna (1-2 łyżki w celu natłuszczenia naczynia)
vegeta natur lub sól, pieprz, papryka słodka w proszku
Przygotowanie: ziemniaki i marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w plastry, cebulę obieramy i kroimy w piórka. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy margaryną lub olejem, układamy ziemniaki, oprószamy vegetą i pieprzem, następnie cebulę i marchewkę. Kurczaka myjemy, osuszamy, przyprawiamy vegetą, pieprzem, papryką słodką, układamy na przygotowanych warzywach, smarujemy keczupem, naczynie przykrywamy, wstawiamy do piekarnika, pieczemy ok 1,5godziny, przy czym z 20min przed końcem pieczenia odkrywamy.
Smacznego!

wtorek, 2 kwietnia 2013

pulpety w sosie śmietanowo - koperkowym

Proste, szybkie i smaczne, pulpety z mięsa mielonego w sosie śmietanowo - koperkowym do podania z ziemniakami, z makaronem lub z ryżem, w zależności kto co lubi....
Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego
bułka (kajzerka)
bułka tarta
jajko
1 mała cebula
przyprawy: sól (ja używam vegeta natur), pieprz
300ml śmietany 30%
koperek najlepiej świeży
Przygotowanie: do miski wkładamy mięso mielone, w drugim naczyniu bułkę namaczamy w wodzie - odciskamy z wody i dodajemy do mięsa, dodajemy również jajko, przyprawy, drobno posiekaną cebulę, mieszamy i dodajemy bułkę tartą w takiej ilości, aby masa mięsna była zwarta. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, z mięsa formujemy małe kuleczki, chwilę podpiekamy na patelni. Pulpety przekładamy do garnka zalewamy ok 500ml wody, gotujemy pod przykryciem ok 30min, wlewamy śmietanę i gotujemy ok.5min, dosypujemy koperek, zagęszczamy odrobiną mąki rozprowadzonej w wodzie, przyprawiamy pieprzem i solą (vegetą). Podajemy z ziemniakami, makaronem (penne) lub ryżem.
Smacznego!

Printfriendly