czwartek, 28 marca 2013

naleśniki z białym serem

Każdy jadł, prawie każdy robił, ale może pocieknie Wam ślinka, zrobię Wam smaka i zrobicie sobie na podwieczorek lub kolację, a może na postny obiad? :)
Składniki na najprostsze ciasto naleśnikowe:
2 jajka
ok 200ml mleka
mąka
szczypta soli
Przygotowanie: jajka, mleko i sól roztrzepujemy na jednolitą masę i dodajemy mąki. Mąki ma być tyle, aby  po zamoczeniu łyżki, została na niej warstwa ciasta... zawsze w ten sposób sprawdzam czy mam wystarczająco mąki, jak za dużo dodajemy trochę mleka lub wody, a za rzadkie to więcej mąki. Smażymy cienkie naleśniki na suchej patelni.
Masa serowa:
250g sera białego
cukier waniliowy
1 żółtko
Przygotowanie: mieszamy wszystko razem, jeżeli ktoś woli słodsze dosypujemy cukru. Na naleśniki kładziemy masę serową i zawijamy, lub składamy w kopertę jak to ja robię. Gotowe naleśniki podsmażam na patelni z olejem, gorące polewamy śmietaną.
Smacznego!!!

środa, 27 marca 2013

kurczak w sosie majonezowo- keczupowym

Sposobów na kurczaka w sosie znam przynajmniej z dziesięć... Kurczak w sosie na bazie majonezu, keczupu i musztardy... pyszny, szybki przepis, dzięki przygotowywaniu w sosie, sam filet z kurczaka jest wilgotny, delikatny, rozpływający się w ustach.... Przepis dostałam o koleżanki, jest prosty do wykonania, nie wymaga żadnych umiejętności, potrzeba kilka produktów, naczynie żaroodporne i piekarnik.
Składniki
filet z kurczaka
½ szkl łagodnego lub pikantnego keczupu
½ szkl majonezu (używam majonez z Agrovity, niestety nie występuje on wszędzie, więc można zastąpić innym, wiem, ze majonez z Winiary powoduje, że sos się rozwarstwia)
1-2 łyżki musztardy chrzanowej lub innej
Przygotowanie: filet z kurczaka opłukujemy pod bieżącą wodą, osuszamy, kroimy na kawałki wrzucamy do naczynia żaroodpornego, w miseczce mieszamy keczup, majonez, musztardę, zalewamy filet i dokładnie całość mieszamy, wstawiamy do piekarnika na 45-50min (lub więcej w zależności od kawałków fileta). Przed podaniem sos należy wymieszać. Można podać z ziemniakami, ryżem lub kaszą, oraz z surówką.


wtorek, 26 marca 2013

mazurek kajmakowo - czekoladowy

Jak Wielkanoc to mazurki, są bombami kalorycznymi, bo niektóre potrafią mieć do 8tys. kalorii, ale nie znam osoby co by zjadła cały na raz :). Mazurków jest mnóstwo rodzai: kajmakowe, czekoladowe, orzechowe, czekoladowo-orzechowe, kajmakowo-czekoladowe i pewnie wiele wiele innych.Osobiście proponuję kajmakowo- czekoladowy...
Składniki na ciasto:
20dag mąki pszennej
1 jajko
100g margaryny
2 czubate łyżki cukru
Przygotowanie: do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, margarynę pokrojoną na mniejsze kawałki (margaryna w temp. pokojowej), cukier. Zagniatamy ciasto, owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok 1 godzinę do schodzenia. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 5-7mm, wykładamy w formę o wielkości 20x20cm, brzegi ciasta wywijamy do góry, pieczemy w 180 stopniach przez 20-25min, do zrumienienia.

Dodatki:
1 masa kajmakowa klasyczna
1 tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej
bakalie, małe czekoladowe jajeczka, lub kolorowe groszki czekoladowe
Masę kajmakową w puszce wstawiamy do miski z gorącą wodą, aby się podgrzała i zrobiła półpłynna, dodajemy posiekaną czekoladę mieszamy, aby się rozpuściła. Przygotowaną masę wylewamy na upieczony placek, powierzchnię wyrównujemy i dekorujemy wg własnej fantazji.


kruche ciastka maszynowe

Moje wspomnienie z dzieciństwa, z wakacji u babci, bo takie ciastka to robiła tylko babcia. Miała taką nakładkę do wyciskania ciastek przez maszynkę do mielenia mięsa.... takie dobrodziejstwa są dostępne również w dzisiejszych nowoczesnych czasach :) koszt takiej nakładki to kilka złoty, na opakowaniu napisane było "kształtownik do ciastek"... montujemy na maszynce do mięsa (chyba, ze ktoś nie posiada takiej 'pozdrowienia dla Magdaleny S.' to pożycza od mamy, babci lub miłej sąsiadki) i wyciskamy ciastka, o kształcie, długości jaką kto sobie wymyśli. Same ciastka są pysznie kruche idealne do kawy, a nimi zajada się również moje szesnastomiesięczne dziecię. Można je przechowywać przez ok tydzień w szczelnym pojemniku, bo z porcji wychodzi ok 60szt ....
Składniki:
60dag mąki pszennej (przelicznik miar i wag znajdziesz tu [klik])
250g masła (ja dałam 200g masła i 50g margaryny)
20dag cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka
Przygotowanie: do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki masło (masło w temp pokojowej), żółtka, cukier, proszek do pieczenia, wyrabiamy ciasto do jednolitej masy. Przygotowane ciasto  wstawiamy na ok 10min do lodówki, dzielimy na mniejsze kawałki i przeciskamy przez maszynkę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem, pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 20-25min, do przyrumienienia, ale uważamy czym bardziej przyrumienione tym twardsze..
Smacznego!
produkcja ciasteczek
ciasteczka gotowe do pieczenia

babka piaskowa, piasek

Babka piaskowa, pyszna, delikatna babka, sprawdzony przepis robiony kilka razy w roku, nie tylko na święta Wielkanocne, pomimo, że babka kojarzy się odrazu z Wielkanocą. Można robić w foremce na babkę a także polecam w zwykłej keksówce, wtedy można ładnie pokroić w około centymetrowe kawałki. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień. Ja przed świętami robię z 3 dni wcześniej... Są dwie wersje wykończenia ciasta można całość polać polewą czekoladową, lub pozostawić taką prostą - wersja light :) 
Składniki:
2 szkl mąki ziemniaczanej
6 łyżek mąki tortowej (nie płaskie, nie czubate, takie pośrednie)
6 jajek
1 i ½ szkl cukru
250g margaryny
2 łyżki octu
6 łyżek oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu śmietankowego (można ominąć, jeśli ktoś nie lubi lub nie stosuje)

Przygotowanie: margarynę (w temp. pokojowej) z cukrem ucieramy na puszystą, jednolitą masę (naprawdę długo ucierać, żeby była puszysta), wbijamy po jednym jajku, każdorazowo miksując do uzyskania jednolitej masy, ciągle miksując wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy olej i aromat, a na samym końcu ocet. Tak przygotowaną masę wlewamy do foremki natłuszczonej i wysypanej kaszą manną, pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni, do tak zwanego suchego patyczka. Czas pieczenia, zależy w dużej mierze od foremki, jeżeli będzie to keksówka to ok 45-50min, dwie małe foremki na babki to tez ok 45-50min, natomiast jeżeli będzie to jedna duża forma na babkę to ok 60-65min, ale naprawdę należy sprawdzać patyczkiem (suchą długą wykałaczkę wbijamy w środek i wyciągamy, jeżeli patyczek jest suchy to znaczy, że upieczona).

poniedziałek, 25 marca 2013

blok ryżowy

Dwukolorowy blok ryżowy, dolna warstwa to połączenie ryżu i białej czekolady, górna warstwa ryżu i ciemnej czekolady.... słodkie i proste!
Składniki:
100g ryżu preparowanego
100g masła lub margaryny
1 tabliczka czekolady białej (100g)
1,5 tabliczki czekolady mlecznej (150g), równie dobrze, może być czekolada gorzka
2 łyżki miodu
Przygotowanie: w kąpieli wodnej rozpuszczamy połowę masła, tabliczkę białej czekolady, 1 łyżkę miodu, na patelni wsypujemy 50g ryżu i chwilę prażymy (aby nie zmienił koloru), do miski wsypujemy ryż wlewamy gorącą masę mieszamy i wykładamy do blaszki 20x20cm dokładnie dociskamy i wyrównujemy powierzchnię. Pora na ciemną warstwę: w kąpieli wodnej rozpuszczamy masło, czekoladę mleczną, miód, na patelni prażymy ryż, mieszamy wszystko i wykładamy na jasną masę, rozprowadzamy równo, dociskamy (polecam położenie kawałka papieru do pieczenia przyciśnięcie masy) wstawiamy do lodówki do stężenia (min. 4godziny) kroimy w kostkę...
Smacznego!!!

czwartek, 21 marca 2013

ciasto makowe, makowiec

Coś dla miłośników maku... delikatne, wilgotne ciasto makowe, niezbyt trudne...
Składniki:
300g maku 
8 jajek
250g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
3 czubate łyżki kaszy manny
2 czubate łyżki bułki tartej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie: mak wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy ok 20min, następnie przelewamy mak przez sitko i zostawiamy do wystygnięcia, jak będzie ostudzony dwukrotnie mielimy przez maszynkę. W naczyniu ucieramy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą jasną masę, dodajemy bułkę tartą, kaszę manną, proszek do pieczenia i zmielony mak, wszystko miksujemy, na koniec dodajemy ubitą pianę z białek, delikatnie mieszając (już nie mikserem lecz łyżką). Przygotowaną masę wlewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, i pieczemy ok. 45-50min w temp. 180 stopni. 
        To jest ukochane ciasto mojego męża, ja osobiście wolę te ciasto z kremem. Ciasto przekrajamy na pół, przekładamy kremem z tego przepisu [klik].

poniedziałek, 18 marca 2013

racuchy z jabłkami, placki z jabłkami

Proste i szybkie, złociste i chrupkie, smaczne, placuszki / racuchy z jabłkami.... Nie trzeba posiadać zdolności, żeby mieć smaczny podwieczorek. Najlepiej smakują cieplutkie oprószone cukrem pudrem...
Składniki:
2 jajka
1 szkl mleka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru
mąka
cynamon
2 duże jabłka
Przygotowanie: mieszamy jajka, mleko, cukier, dodajemy cynamon, proszek do pieczenia i dosypujemy mąki, ciasto ma być naprawdę gęste, konsystencji gęstej śmietany, dodajemy starte jabłka. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką wykładamy placuszki (osobiście lubię jak mają nie regularne kształty, wtedy są bardziej chrupiące), smażymy po obu stronach na złoty kolor, wykładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz. Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!

niedziela, 17 marca 2013

czekoladowy przekładaniec herbatnikowy

Hmm nie wiedziałam, czy zamieścić ten przepis, bo to proste, niezbyt efektowne, ktoś by powiedział "niewyględne" ciasto o ile można to nazwać ciastem, ale jeśli ktoś się pokusi i zrobi, to będzie często robił. Smak jest super, wilgotny czekoladowy przekładaniec herbatnikowy. Robi się szybciutko, prosto, tylko jeden minus trzeba poczekać aż zmięknie, a już po zrobieniu by się chciało zanurzyć zęby w czekoladzie :)
Składniki:
250g margaryny
0,5 litra mleka
1 szkl cukru
3 czubate łyżki kakao
5 czubatych łyżek mąki pszennej
6 opakowań herbatników
Przygotowanie: do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier, mąkę, kakao, dokładnie całość mieszamy, wstawiamy na kuchenkę i gotujemy ciągle mieszając, po zagotowaniu zdejmujemy, powstanie masa podobna do gęstego budyniu, odstawiamy na 20-30min do wystygnięcia, nie musi być całkowicie zimne, dodajemy margarynę i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. W blaszce 25x30cm układamy warstwę herbatników, wykładamy 1/3 masy, następnie herbatniki - masa, herbatniki- masa, i herbatniki na wierzchu. Całość polewamy polewA.

Prosta polewa czekoladowa: 50ml śmietany kremówki doprowadzamy do wrzenia, dodajemy 50g mlecznej czekolady, mieszamy do rozpuszczenia.
Gotowe ciasto odstawiamy do lodówki na minimum 3-4 godziny.
Smacznego :)



środa, 13 marca 2013

rogale z budyniem

Coś dla miłośników ciasta drożdżowego... Delikatne, pulchne rogale z nadzieniem budyniowym, oprószone cukrem pudrem. Z przepisu wychodzi 32 sztuki, wydaje się dużo, ale znikają w mig :) 


Składniki na ciasto:
200ml mleka
4 i ½ szkl mąki
125g margaryny
½ szkl cukru
3 jajka
5 dag drożdży 
szczypta soli
Przygotowanie
- Mleko nagrzewamy, jak będzie letnie odlewamy ¼ szkl, a resztę zagotowujemy, odstawiamy, dodajemy ¼ szkl cukru i margarynę. Odstawiamy do przestudzenia.
- ¼ szkl ciepłego mleka odlanego wcześniej, drożdże i ¼ szkl cukru mieszamy w miseczce i odstawiamy aż zaczyn zacznie rosnąć (ok 7-10min).
- Do dużej miski wsypujemy 4 szkl mąki, dodajemy 3 jajka, szczyptę soli, zaczyn z drożdży, oraz mleko z masłem i cukrem przygotowane wcześniej. Wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat i wyrabiamy ciasto, podsypując mąką, aby nie przywierało do blatu. Ciasto formujemy w kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość. 
W tym czasie przygotowujemy nadzienie

Składniki:
3 opakowania budyniu
750ml mleka
4 łyżki cukru
Przygotowanie: mleko gotujemy, do wrzącego dodajemy rozrobiony budyń z częścią mleka i cukrem. Odstawiamy do wystygnięcia.

Ciasto dzielimy na 4 części, z każdej części rozwałkowujemy koło, dzielimy na 8 trójkątów (tak jak kroimy tort), nakładamy nadzienie i zwijamy rogaliki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy wierzch olejem lub rozpuszczonym masłem. Odstawiamy na 10min do wyrośnięcia. Pieczemy ok 25-30min w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach do zrumienienia.

krok po kroku - zwijanie rogalików
Smacznego!!! 

niedziela, 10 marca 2013

toffi na krakersach

Słodkie ciasto bez pieczenia, na krakersach solonych, z masą budyniową, masą kajmakową, wykończone bitą śmietaną oprószoną kakao. Pysznie brzmi? i tak też smakuje, jest to alternatywa dla 3bita, na którego przepis tu [klik]
Składniki:
1 masa krówkowa - kajmakowa 400g
3 budynie śmietankowe
1 litr mleka
4 czubate łyżki cukru
375g margaryny (1 i  ½ kostki)
2 duże paczki krakersów solonych
1 duża śmietana 18%
2 śnieżki w proszku
kakao do posypania

Przygotowanie: w garnku gotujemy ok 900ml mleka. Resztę mleka, 3 opakowania budyniu i cukier rozrabiamy, wlewamy do wrzącego mleka, chwilę podgotowujemy i odstawiamy do wystygnięcia, następnie dodajemy 250g margaryny i miksujemy na najwyższych obrotach na gładką masę. Do miski przekładamy masę krówkową dodajemy 125g margaryny i miksujemy na gładką jednolitą masę. W kolejnym naczyniu miksujemy śmietanę z 2 śnieżkami.
W blasze o wielkości 25x30cm układamy krakersy, później wykładamy masę budyniową, znowu krakersy, masę krówkową, znowu krakersy śmietanę i całość oprószamy kakao (lub  jak ktoś woli tartą czekoladą). Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego!

sobota, 9 marca 2013

snikers - ciasto

Kolejny przepis z rodzinnego zeszytu. Osobiście mi ciasto kojarzy się ze Świętami Wielkanocnymi, bo zawsze u nas na stole gościło. Miodowo - orzechowe ciasto z kremem budyniowym, na wierzchu chrupiąca warstwa orzechów włoskich w karmelu. Nie jest słodkie, ładnie się kroi, i pysznie smakuje. Spróbujcie sami!

Składniki na ciasto:
300g mąki
100g cukru
2 łyżki miodu 
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 całe jajko
150g margaryny
Przygotowanie: z wszystkich podanych składników  zagniatamy ciasto, dzielimy na 2 części. Jedną część rozkładamy, ugniatając palcami w blaszce do pieczenia o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 12-15min, na złoty kolor. W tym samym czasie przygotowujemy masę orzechową.

Składniki na masę orzechową:
300g orzechów włoskich grubo posiekanych 
100g cukru
125g margaryny
2 łyżki miodu
Przygotowanie: wszystkie składniki wrzucamy do rondla, zagotowujemy i gotujemy 5min, co chwilę mieszając. Drugą część ciasta przygotowaną wcześniej rozkładamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, na to równomiernie wykładamy przygotowaną masę orzechową i  pieczemy tak jak poprzedni placek ok. 12-15min. Po upieczeniu nie wyciągamy odrazu z blaszki, czekamy aż trochę przestygnie, żeby nie połamać ciasta.

Masa budyniowa:
1 opakowanie budyniu waniliowego
1 łyżka płaska mąki pszennej
1 łyżka płaska mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
1 czubata łyżka cukru
0,5 l mleka
ponadto 125g margaryny 
Przygotowanie: Ok. 400ml mleka zagotowujemy w garnku, resztę mleka i wszystkie podane składniki (prócz margaryny) dokładnie mieszamy, wylewamy do gotującego się mleka. Ostawiamy na 3 min do przestygnięcia, jeszcze ciepłą masę miksujemy z 125g margaryny, do uzyskania jednolitej masy.
Wystudzone placki przekładamy masą budyniową. Pozostawiamy w lodówce najlepiej na całą noc. 

Smacznego!

upieczony dolny placek
upieczony górny placek
z warstwą orzechową

wtorek, 5 marca 2013

blok czekoladowy

Kolejny niezapomniany smak dzieciństwa, do którego często się wraca z uśmiechem na twarzy. Słodki, czekoladowy blok z herbatnikami w środku, sycący, bardzo podzielny.... i co najważniejsze pyszny!
Składniki:
250g margaryny
1 szkl cukru
½ szkl wody
3 czubate łyżki kakao (jak ktoś lubi bardziej czekoladowe można dać więcej)
mleko w proszku (1 opakowanie 500g pełnego lub ok 350g mleka granulowanego odtłuszczonego)
3 duże paczki herbatników

Przygotowanie: w garnku rozpuszczamy margarynę, dodajemy cukier, wodę, kakao, doprowadzamy do wrzenia. Lekko przestudzamy, dodajemy mleko w proszku, masa ma być gęsta, dodajemy pokruszone na mniejsze kawałki herbatniki, mieszamy całą masę. Wąską formę wykładamy folią spożywczą, przekładamy masę, kilka razy uderzamy formą o blat, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza, wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny, najlepiej na całą noc. 
Smacznego!

sobota, 2 marca 2013

marcinek

Pracochłonne, lecz warte zachodu... ciasto marcinek, wiele warstw ciasta przełożone kwaskawym kremem, bardzo ładnie się kroi, nie kruszy, nie rozpada. Sprawdźcie sami 
Składniki na ciasto:
1 całe jajko
1 żółtko
125g margaryny
½ szkl śmietany 12% lub 18%
½ szkl cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
500g mąki
Przygotowanie: z wszystkich podanych składników wyrabiamy ciasto, dzielimy na 6-8 równych części. Każdą część rozwałkowujemy na cieniutki placek, wkładamy do natłuszczonej blaszki o wielkości 25x30cm, pieczemy ok 6-8min w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Najłatwiej jest piec jak się posiada dwie takiej samej wielkości blaszki (25x30cm) wtedy gdy jedna się piecze przygotowujemy drugą. Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy na 1-2min, przewracamy do góry, placek łatwo wypada. W ten sposób pieczemy wszystkie placki, rozkładając je osobno, żeby wystygły, są cieniutkie, więc szybko stygną. 

Składniki na krem:
2 duże śmietany 18%
½ szkl cukru pudru
1 śmietanfix
Przygotowanie: miksujemy śmietanę z cukrem pudrem i śmietanifxem.

W blaszce tej co piekliśmy placki przekładamy kremem, kremu będzie niewiele między jednym, a drugim plackiem, ale tak ma być, na wierzchu posypujemy kakao, czekoladą mleczną lub białą (tak jak w moim przypadku) odstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny, najlepiej na całą noc. 
Smacznego!

Printfriendly