piątek, 22 lutego 2013

szybka strucla makowa

Coś dla tych, którzy nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni. Szybka strucla makowa, z ciasta francuskiego z dodatkiem masy makowej z bakaliami. 

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego ok.300g
1 masa makowa z bakaliami ok.850g
1 żółtko

Przygotowanie: Ciasto rozkładamy i przecinamy tak jak na zdjęciu, następnie na środek wykładamy masę makową (jeżeli jest luźna dodajemy 1-2 łyżki bułki tartej), zawijamy na przemian raz pasek z jeden strony  raz z drugiej, końce zawijamy. Całość smarujemy żółtkiem, wkładamy do piekarnika na 30min w temp. 180 stopni.


środa, 20 lutego 2013

sernik z brzoskwiniami


Pyszny wilgotny sernik na kruchym cieście, z dodatkiem brzoskwiń i rodzynek, na wierzchu chrupiąca skorupka z kokosa. Naprawdę godny polecenia. 

Składniki na spód:
2 szkl mąki
½ szkl cukru pudru
3 żółtka
125g margaryny
3 łyżki śmietany 12% lub 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 świeżych brzoskwiń lub 10 połówek z puszki
100g spażonych rodzinek
Przygotowanie: Z mąki, cukru pudru, żółtek, margaryny, śmietany i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Rozkładamy na blasze o wymiarach 25x35cm. Na cieście układamy brzoskwinie pokrojone w ćwiartki (jeżeli są to świeże owoce należy obrać ze skórki) i posypujemy rodzynkami.

Składniki na masę serową:
500g sera twarogowego półtłustego
5 jajek
niepełna szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 
Przygotowanie: żółtka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy ser dwukrotnie zmielony, cukier waniliowy  mąkę, a na koniec pianę z białek. Masę serową rozkładamy na owocach

Składniki na masę kokosową:
200g wiórek kokosowych
½ szkl cukru pudru
125g margaryny
Przygotowanie: margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy wiórka kokosowe i wszystko dokładnie mieszamy.
        
Przygotowaną masę kokosową rozkładamy na masie serowej, lekko przyciskają ręką, aby nie kruszyła się po upieczeniu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy ok 1godziny. Przy czym po 20-30min przykrywamy folią aluminiową, aby nie przypiekło się mocno na wierzchu. 

wtorek, 19 lutego 2013

muffiny a'la snickers

Boskie muffiny czekoladowe z nadzieniem a'la snickers. Najlepsze z najlepszych, lepszych nie jadłam!

Składniki na ok 10-12 muffinek:
1¾ szkl mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 czubate łyżki kakao
0,5 szkl cukru
1 jajko
200ml mleka
60ml oleju
80g orzeszków ziemnych solonych
2 czubate łyżki gotowej masy krówkowej 

Przygotowanie: nagrzewany piekarnik do 180 stopni, w jednym naczyniu mieszamy składniki suche (mąką, cukier, proszek do pieczenia, kakao), a drugim mokre (mleko, jajko, olej), w trzecim masę krówkową i orzeszki. Wlewamy mokre do suchych szybko mieszamy, niezbyt dokładnie. W formie na muffinki wkładamy łyżkę ciasta, na to łyżeczkę orzeszków w masie krówkowej i ponownie ciasto na wierzch do przykrycia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 15min. 

piątek, 15 lutego 2013

Sernik pani Zosi

Skąd taka nazwa nie wiem ... pewnie jakaś pani Zosia ten sernik robiła:)
Jest lekki, puszysty i rozpływa się w ustach.

Składniki na masę serową:
0,5 kg sera twarogowego półtłustego
3 jajka
¼ szkl cukru
1 cukier waniliowy
100 ml oleju
500 ml mleka - zagotowanego i wystudzonego
1 budyń waniliowy
1 paczka wiórek kokosowych 100g
Przygotowanie: twaróg mielimy dwukrotnie. W misce ucieramy mikserem 1 całe jajko, dwa żółtka z cukrem (białka pozostawiamy do przygotowania piany na wierzch). Jak masa będzie jasna dodajemy cukier waniliowy, olej, budyń (w proszku), twaróg i dokładnie mieszamy mikserem. Na koniec dodajemy mleko, dokładnie miksujemy. Masa będzie bardzo rzadka, ale taka ma być.

Składniki na ciasto:
2 szkl mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200g margaryny
4 żółtka (białka pozostawiamy do przygotowania piany na wierzch)
½ szkl cukru
Przygotowanie: do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, margarynę pokrojoną na mniejsze kawałki, żółtka i cukier, zagniatamy ciasto. Blaszkę o wielkości 25x30cm wykładamy ciastem, wykładamy również brzegi blaszki, wylewamy masę serową i pieczemy ok 40min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Po tym czasie wylewamy ubitą pianę z wszystkich białek z dodatkiem  ½ szkl cukru pudru, na wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi. Pieczemy jeszcze 20min do zrumienienia wierzchu. 

karpatka

Karpatka to prażone ciasto, z którego podczas pieczenia wyrastają większe i mniejsze góry, ale o to własnie chodzi... do tego krem budyniowy. Pyszne ciasto! 
Składniki na ciasto:
1 szkl wody
1 szkl mąki pszennej
4 całe jajka
100g margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Przygotowanie: wodę, margarynę z szczyptą soli zagotowujemy, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, prażymy ok.3min. Chwilę przestudzamy i dodajemy po kolei jajka ciągle miksując. Przygotowane ciasto wykładamy na dużą blachę 25x40cm (wtedy po upieczeniu przekrajamy na pół), lub dwie mniejsze 20x25cm (blachy natłuszczamy i posypujemy kaszą manną lub bułką tartą). Pieczemy w 180 stopniach przez ok 55 min.

Składniki na krem:
2 budynie śmietankowe
500ml mleka
2 czubate łyżki cukru
100g margaryny
Przygotowanie: w garnku zagotowujemy mleko, odlewamy troszkę do szklanki, w której rozrabiamy budyń i cukier, wlewamy do wrzątku i ponownie zagotowujemy, pozostawiamy do wystygnięcia, dodajemy margarynę i miksujemy na gładką masę.
Ostudzone ciasto przekładamy masą. Całość posypujemy cukrem pudrem.

czwartek, 14 lutego 2013

usta Adama

Hmmm dlaczego taka nazwa? może dlatego, że po przekrojeniu biszkopty z marmoladą wyglądają jak usta :) 

Składniki na ciasto:

1 margaryna
0,5 szklcukru
5 łyżek wody
4 jaja
1,5 szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 opakowania biszkoptów
powidła (marmolada) śliwkowe lub inne, dodałam marmoladę jabłkową

Przygotowanie:
Margarynę, z wodą, cukrem i kakao doprowadzamy do wrzenia, gotujemy ok 4-5min. Odstawiamy do wystygnięcia. Do zimnej masy dodajemy żółtka, proszek do pieczenia i mąkę. Wszystko dokładnie łączymy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy pianę ubitą z białek, delikatnie mieszając, aby jak najwięcej zachować puszystości. Na blaszce 25 x 40cm układamy biszkopty złączone ze sobą marmoladą, ważne, aby dodać dużo marmolady, wtedy ciasto jest o wiele smaczniejsze. Biszkopty układamy jeden obok drugiego, całość zalewamy masą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 35min.

Składniki na masę:
2 budynie śmietankowe
1 łyżka mąki ziemniaczanej
500ml mleka
6 łyżek cukru
100 g kostki margaryny

Przygotowanie:
Gotujemy budynie (2 opakowania budyniu na 500ml mleka z 6 łyżkami cukru, do tego mąką ziemniaczana). W drugim garnku ucieramy margarynę, dodajemy ugotowany ostudzony budyń i ucieramy na gładką masę. Gotowy krem wykładamy na wystudzone ciasto. Na wierzch można przygotować polewę czekoladową.

Polewa czekoladowa:
60g margaryny
1 łyżka wody
1 czubata łyżka kakao
4 łyżki cukru
1 łyżka śmietany 18%

Wszystkie składniki gotujemy w garnku do rozpuszczenia, zmniejszamy ogień i gotujemy, aż masa zacznie gęstnieć. Ciepłą polewamy ciasto.

oponki serowe

Coś dla miłośników pączków... pączki inaczej 

Składniki:
3 jajka
250g sera twarogowego półtłustego
3 czubate łyżki gęstej śmietany 18%
cukier waniliowy
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
mąka, ilość zależy od wilgotności sera, mój był suchy dodałam ok 2,5 szkl)

Przygotowanie:
Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy jajka, śmietanę, cukier waniliowy, można dodać troszkę cukru jak ktoś woli słodsze, wszystko mieszamy, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i wyrabiamy ciasto. Ciasto nie powinno przywierać do stolnicy, ale być miękkie. Wałkujemy na grubość ok. 1 cm, szklanką wycinamy krążek, a  w środku mniejszy kieliszkiem. Smażymy na oleju, odsączamy i oprószamy cukrem pudrem.

3 bit

Pyszne, kremowe ciasto, bez pieczenia, idealne do kawy.
Składniki:
1 puszka gotowej masy krówkowej 400g
8 paczek herbatników
3 budynie śmietankowe
1 litr mleka
200g masła lub margaryny
2 „śnieżka” - bita śmietana*
300ml śmietany 18% (można dodać śmietanę 30%, taką do ubijania)
1 gorzka czekolada
*zamiast śnieżki można dodać 250g serka mascarpone
 
Przygotowanie:
Gotujemy budyń: mleko wlewamy do garnka, pozostawiając trochę do rozrobienia budyniu, 3 budynie rozprowadzamy w pozostawianym mleku, dodając 4 czubate łyżki cukru. Wlewamy do gotującego się mleka, chwilę mieszamy do ponownego zagotowania, odstawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu dodajemy masło i miksujemy. 2 śnieżki (lub mascarpone) ubijamy z 300ml śmietany. Herbatniki układamy na blasze o wielkości 25x30cm, rozprowadzamy gotową masę krówkową. Następnie układamy kolejną warstwę herbatników, rozprowadzamy przygotowaną masę budyniową, ponownie układamy herbatniki, i rozprowadzamy przygotowaną śmietanę ze śnieżkami (mascarpone). Na wierzch tarkujemy czekoladę. Ostawiamy do lodówki na ok. 2 godziny, do zastygnięcia i zmięknięcia herbatników.

pączki

Pyszne, delikatne drożdżowe pączki z czekoladą, równie dobrze smakują z marmoladą...

Składniki na ok 30 sztuk:
1 kg mąki
100 g drożdży
150 g cukru
500 ml mleka
jajko i 6 żółtek
100 g roztopionej margaryny
sok z 1 cytryny
krem czekoladowy lub marmolada
olej
plaster ziemniaka

Przygotowanie:

Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru, dodajemy 1 szklankę mąki i 0,5 szklanki mleka. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, żółtka, resztę cukru, rozczyn, sok z cytryny, pozostałe mleko i szczyptę soli.Wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie, a po przekrojeniu ukażą się pęcherzyki. Wlewamy margarynę i dalej wyrabiamy. Formujemy kulę, przykrywamy i zostawiamy na ok.20 min. Z ciasta odrywamy małe kawałki, formujemy krążki. Łyżeczką nakładamy krem czekoladowy lub marmoladę. Sklejamy, formując kulki. Układamy na posypanej mąką desce. Rozgrzewamy olej i dodajemy plaster ziemniaka. Smażymy pączki (zaczynamy od przygotowanych na początki) z obu stron.

orzeszki

Orzeszki to ciasteczka pieczone w specjalnej patelni, z kremem kakaowym w środku... 

Składniki na ciasto:
1 margaryna 250g
1 szkl śmietany 12% lub 18%
1 jajko
½ łyżeczki sody
4 szkl mąki
szczypta soli
Przygotowanie: wszystkie podane składniki mieszamy do uzyskania jednorodnego, gładkiego ciasta. Odrywając małe kawałeczki formujemy kulki wielkości orzecha laskowego. Specjalną patelnię do wypieku orzeszków rozgrzewamy, wkładamy przygotowane kulki ciasta i pieczemy do uzyskania złotego koloru.

Składniki na masę:
½ szkl wody
½ margaryny 125g
2 łyżki kakao
¾ szkl cukru
1 opakowanie mleka w proszku (używam mleka granulowanego odtłuszczonego 250g)
Przygotowanie: wodę, margarynę, kakao i cukier zagotowujemy w garnku. Zdejmujemy garnek z palnika, wsypujemy mleko w proszku i mieszamy do jednolitej masy.

Ostudzone skorupki nadziewamy ciepłą masą. Pozostawiamy do zastygnięcia. Zimne orzeszki najlepiej jest przechowywać w zamkniętym pojemniku. 

wtorek, 12 lutego 2013

wuzetka

Pyszne kakaowe ciasto przełożone jasnym kremem oblane czekoladą.


Składniki na ciasto:
200g margaryny
3 łyżki kakao
1,5 szkl cukru
1szkl mleka
3 jajka
2 szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
W garnku gotujemy margarynę, kakao, cukier i mleko. Pozostawiamy do ostygnięcia. Dodajemy żółtka (z białek ubijamy pianę), mąkę, proszek do pieczenia i miksujemy, na koniec dodajemy delikatnie, przy pomocy łyżki ubitą pianę z białek. Wlewamy do blachy o wymiarach 25x30cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka (czyli ok 40min). Po ostygnięciu ciasta przekrajamy na pół. 

Składniki na masę: 
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżka mąki ziemniaczanej
0,5 szkl wody
1,5 szkl mleka
3 łyżki cukru
200 g margaryny
Przygotowanie:
W garnku doprowadzamy do wrzenia mleko z dodatkiem cukru. W szklance rozrabiamy mąkę pszenną i ziemniaczaną z wodą, wlewamy na wrzące mleko, chwilę gotujemy do zgęstnięcia. Po ostudzeniu masy ucieramy z margaryną. 

Polewa czekoladowa: 
60g margaryny
1 łyżka wody
1 czubata łyżka kakao
4 łyżki cukru
1 łyżka śmietany 18%
Wszystkie składniki gotujemy w garnku do rozpuszczenia, zmniejszamy ogień i gotujemy, aż masa zacznie gęstnieć. Ciepłą polewamy ciasto.

Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.

eklerki

czy ktoś się oprze eklerkowi z kremem? 


Składniki na ciasto:
250ml wody
200g mąki
4 jajka
60g margaryny
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli
Przygotowanie:
W garnku gotujemy wodę z margaryną, szczyptą soli i sokiem z cytryny. Wsypujemy mąkę i mieszamy, aż ciasto zacznie ostawiać od brzegów garnka i będzie ładnie wymieszane. Zdejmujemy z ognia, gdy ciasto lekko ostygnie, ale nadal będzie ciepłe, wbijamy po jednym jajku, ciągle miksując do uzyskania jednolitej masy. Przy pomocy szprycy z większą końcówką wykładamy ciasto na blachę do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy ok. 45min. Jeszcze ciepłe ciasta przekrajamy na pół i pozostawiamy do ostygnięcia. 

Składniki na krem:
400ml śmietany kremówki (30-36%)
3 czubate łyżki cukru pudru
1 śmietan -fix 
Przygotowanie:
Ubijamy śmietanę z dodatkiem cukru pudru i śmietan-fix. 

Na wierzch posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową.

Prosta polewa czekoladowa: 50ml śmietany kremówki doprowadzamy do wrzenia, dodajemy 50g mlecznej czekolady, mieszamy do rozpuszczenia.

szyszki

Słodki smak z dzieciństwa...


Składniki:
1 paczka ryżu preparowanego (200 g)
400g cukierków krówek miękkich i ciągnących 
1 łyżka mleka
100g margaryny
1 łyżka kakao 

Przygotowanie:
 W garnku rozpuszczamy margarynę, mleko, dodajemy kakao. Po zagotowaniu  wsypujemy ryż. W drugim garnku topimy cukierki pokrojone na mniejsze kawałki, wlewamy do masy, formujemy zmoczonymi w wodzie dłońmi małe szyszki, układamy na talerzu i pozostawiamy do zastygnięcia. 

poniedziałek, 11 lutego 2013

babeczki z jabłkami

Kruche, pyszne babeczki z jabłkami...

Składniki:
20 dag mąki
3 czubate łyżki cukru
100 g margaryny
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier i proszek do pieczenia, pokrojoną w kostkę margarynę, siekamy nożem do uzyskania kruszonki. Dodajemy jajko i szybko zagniatamy ciasto, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki w celu schłodzenia. Z całości ciasta odkrajamy 2/3, natomiast resztę wkładamy do lodówki. Ciasto dzielimy na ok 6 -8 kawałków, w zależności od wielkości foremek, każdy kawałek formujemy w kulkę, rozgniatamy na krążek i wykładamy wcześniej natłuszczoną foremkę. Nadziewamy marmoladą jabłkową lub przygotowanymi jabłkami (jabłka kroimy w małe kawałki lub tarkujemy na grubych oczkach, wrzucamy do rondla, dodajemy troszeczkę cukru i gotujemy chwilę). Resztę ciasta wyjmujemy z lodówki, dzielimy na 6-8 kawałków, każdy kawałek rozklepujemy na krążek i przykrywamy babeczki. Pieczemy ok 30-40min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Ciepłe wyjmujemy z foremek odwracając do góry dnem.  Po ostygnięciu oprószamy cukrem pudrem.

    rurki z bitą śmietaną

    Przepyszne, lekkie rurki z nadzieniem z bitej śmietany.
    blaszki do robienia rurek

    Składniki:
    0,5 kg mąki
    250 g margaryny
    250 ml śmietany 12-18%
    szczypta soli

    Przygotowanie:
    Wszystkie składniki szybko łączymy, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki do schłodzenia.
    Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość ok 1-2 mm, kroimy w długie paski o szerokości ok 1,5 cm. Foremki do rurek smarujemy margaryną. nawijamy na nie paski. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej. Pieczemy ok 15 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu rurki powinny być jasnozłote. Do ostudzonych rurek szprycą nakładamy bitą śmietanę. 

    babeczki serowe, muffiny serowe


    Składniki na ciasto:
    2,5 szkl mąki
    1,5 szkl cukru
    1 cukier waniliowy
    100g rozpuszczonego masła
    1 szkl mleka
    2 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    Przygotowanie: w jednym naczyniu łączymy ze sobą produkty suche, w drugim produkty mokre. Wlewamy mokre do suchych szybko mieszając, tylko do wymieszania składników.

    Składniki na masę serową:
    250g sera - twarogu półtłustego
    1 żółtko
    cukier waniliowy
    Przygotowanie: ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy żółtko i cukier mieszamy.

    Do foremki na muffiny wlewamy trochę ciasta, masę serową i ponownie ciasto. Przygotowane muffinki wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 35-40min.

    gofry

    Gofry, czyli wspomnienia z każdych wakacji, bo ja to być na wakacjach i nie zjeść gofra ;) pyszne, chrupiące gofry, z dodatkiem jaki tylko przyjdzie do głowy z cukrem pudrem, dżemem, bitą śmietaną, z owocami, z czekoladą... pod każdą postacią się pyszne.

    Składniki na ok. 14 sztuk:
    2,5 szkl mąki
    1,5 szkl mleka
    5 łyżek śmietany 12% lub 18%
    1/4 szkl wody
    3 jajka
    1/3 szkl oleju
    1 cukier waniliowy
    1 łyżeczka cukru
    1 proszek do pieczenia
    szczypta soli

    Przygotowanie:
    Białka oddzielamy od żółtek. Białka z szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Pozostałe składniki miksujemy na jednolitą, gładką masę. Delikatnie dodajemy ubitą pianę, aby zachować jak najwięcej puszystości.
    Gofrownicę rozgrzewamy, pędzelkiem zanurzonym w oleju lekko smarujemy, aby zapobiec przywieraniu. Pieczemy na rumiano.
    Porada: aby gofry były  wyrośnięte podczas pieczenia nie otwieramy gofrownicy.

    kuleczki kokosowe

    Szybkie, proste i smaczne kuleczki czekoladowo - kokosowe

    Składniki:
    250g margaryny
    1/2 szkl cukru pudru
    3 łyżki kakao
    1 cukier waniliowy
    100g wiórek kokosowych + wiórki do obtoczenia
    1 duże opakowanie herbatników (8szt.)
    1 łyżka rumu lub wódki

    Przygotowanie:
    Margarynę, cukier puder, cukier waniliowy ucieramy na gładką jednolitą masę. Następnie dodajemy wiórki kokosowe i drobno pokruszone herbatniki, dalej ucieramy. Na sam koniec dodajemy kakao i alkohol. Przygotowaną masę odstawiamy do lodówki na 30min. Na talerz wysypujemy trochę wiórków kokosowych.  Z przygotowanej masy formujemy małe kuleczki, wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w wiórkach kokosowych.

    sobota, 9 lutego 2013

    faworki

    Zapraszam na wyjątkowo kruche, lekkie i przepyszne faworki.
    Składniki:
    250ml śmietany 18%
    5 żółtek
    szczypta soli
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ok. 0,5 kg mąki (najpierw dajemy 2,5 szkl potem w razie potrzeby dosypujemy więcej)
    cukier puder

    Przygotowanie
    2,5 szkl mąki przesiewamy do miski lub na stolnicę, dodajemy śmietanę, żółtka, sól i proszek do pieczenia, wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto, podsypując stolnicę mąką. Wyrabiane ciasto nie powinno przylegać do stolnicy, jeżeli przywiera dodajemy więcej mąki. Przygotowane ciasto po przekrojeniu powinno mieć widoczne pęcherzyki powietrza, wtedy jest dobrze wyrobione. Okrajamy kawałek ciasta, stolnicę oprószamy mąką i bardzo cienko wałkujemy, na grubość 1-2mm, kroimy paski o szerokości 3-4cm i długości 10-15cm i formujemy faworki. Na patelni lub w garnku rozgrzewamy olej i smażymy na rumiano z obu stron. Ważne, aby oleju było tak dużo, żeby smażone faworki nie dotykały dna. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

    PORADA: aby olej nie palił się i nie pienił, należy do smażenia wrzucić plasterek surowego ziemniaka.

    Printfriendly